Broj zaraženih koronom u Republici Srpskoj 14

0
516
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 328 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 14 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o osam muškarca i šest žena. Tri muškarca su srednje životne dobi, tri mlađe i dva starije životne dobi. Četiri ženske osobe su mlađe životne dobi i dvije starije.

Prema mjestu prebivališta pet osoba je iz Banjaluke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor Varoši, Kozarske Dubice i Teslića.

Jedanaest osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnim licem. Tri osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 časa, testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz Bolnice u Prijedoru. Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen test na novi virus korona i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji. Testirani su i svi ostali radnici sa ovog odjela Bolnice u Prijedoru koji su negativni. Takođe, testirano je i devet vaspitača iz dječijeg vrtića iz Srpca i ovi nalazi su negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 658 osoba. U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.006 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 81 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana je 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, jedan pacijent je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije, a jedan pacijent ima podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 13 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 53 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 17 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči  četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je pet pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 142 osobe, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe su u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.982 osobe, a nadzor je završen kod 28.565 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

atv

PODIJELI