capital.ba:Ministarstvo poljoprivrede ćuti o gubitku ergele „Vučijak“

0
640

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kontradiktornim „reagovanjem“ pokušalo je da ospori navode objavljene na portalu CAPITAL u vezi sa likvidacijom prnjavorske ergele „Vučijak“, istovremeno krijući koliki je minus iza sebe ostavilo to preduzeće i da li će tražiti odgovornost za napravljeni gubitak.

ergela vucijak prnjavor

CAPITAL je prije dva dana objavio tekst pod naslovom „Počela likvidacija ergele „Vučijak“ Prnjavor“.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je danas u reagovanju upućenom CAPITAL-u i svim medijima istaklo da su „netačne informacije da će ergela „Vučijak“ Prnjavor biti ugašena“.

Podsjećamo Ministarstvo da CAPITAL nije objavio da će „ergela „Vučijak“ Prnjavor biti ugašena“, već da je „Počela likvidacija ergele „Vučijak“.

Javna ustanova Ergela „Vučijak“ nastavlja da obavlja istu djelatnost, uzgoj lipicanerskih konja, i u tom smislu se ništa nije promijenilo, niti je „počela likvidacija ergele Vučijak“, kao što je istaknuto u naslovima i izvještajima medija“, naveli su iz Ministarstva.

Pošto CAPITAL-u nisu uputili demant, u Ministarstvu su odlučili da demantuju sebe pa su u u idućoj rečenici svog reagovanja naveli da je „tačno da je Okružni privredni sud Banjaluka još 20. decembra 2018. godine otvorio likvidacioni postupak, ali nad pravnim subjektom – Akcionarskim društvom „Vučijak“ Prnjavor i to niti je nova vijest, niti to znači da će doći do gašenja ni do likvidacije same ergele Vučijak“.

S obzirom da je oglas o otvaranju likvidacionog postupka objavljen tek 11. januara u „Službenom glasniku RS“, te da je pet dana nakon toga, 16. januara, počeo teći rok za prijavu potraživanja, Ministarstvu poručujemo da likvidacija jeste vijest, osim ako oni ne misle da povjerioci ne treba da znaju ništa o rokovima, niti da treba da prijave potraživanja.

U Ministarstvu dalje podsjećaju da je Odlukom Vlade RS o osnivanju Javne ustanove Ergela „Vučijak“ definisano da će JU „Ergela“ Vučijak nakon provedenog postupka likvidacije AD „Vučijak“ nastaviti obavljati djelatnost na imovini ovog akcionarskog društva.

Podsjećamo i mi Ministarstvo da smo to isto objavili u tekstu za koji ističu da je netačan.

Na kraju, u Ministarstvu su se posebno pohvalili da se likvidacijom bivšeg preuzeća konačno rješava pitanje vlasništva nad imovinom ergele, ne navodeći kako su okončani sporovi koji su vođeni u zadnjih osam godina i koja imovina je na kraju ostala u vlasništvu Srpske.

U Ministarstvu kriju i podatke o tome šta će biti sa gubitkom koje je „Vučijak“ napravio u 2017. godini, a koji premašuje 300.000 KM.

Nemaju odgovor ni na pitanje koliki je gubitak tog društva u 2018. godini.

Ćute i na pitanje koje im je uputila redakcija CAPITAL-a da li će Ministarstvo tražiti odgovornost za napravljeni gubitak i šta će u tom smislu preduzeti, ali imaju vremena da optužuju medije kako pišu netačne informacije, a nisu u stanju da potkrijepe sopstvene tvrdnje.

CAPITAL: Svjetlana Š.

PODIJELI