Čarobna svojstva bjelanceta: Čuva srce, potiče rad mišića, jača kosti…

0
434
Svi već znamo da su jaja dobar izvor proteina, da sadrže vitamine i minerale. Dobro ih je pojesti za doručak jer ćete tako duže ostati siti i puni energije.
No, poznato je i da je bjelance zdraviji dio jajeta jer ima malo kalorija, nema holesterol, ima visok nivo bjelančevina i daju aminokiseline koje naša tijela ne mogu proizvesti, čineći ih pravim izborom za većinu ljudi.

Bjelance ne sadrži šećer ni ugljikohidrate, a izuzetno je korisno za zdravlje. Sadrži samo 17 kalorija, dok cijelo jaje sadrži oko 71 kaloriju. Ne sadrži holesterol i zasićene masnoće, pa je dobar izbor za one koji boluju od dijabetesa, povišenog holesterola ili pritiska. Zbog svega ovoga, stručnjaci savjetuju da bjelance treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Jedno bjelance sadrži 54 miligrama kalijuma, koji je važan elektrolit i mineral koji potpomaže zdravlje srca, kostiju, funkcionisanje stanica i organa. Mnoge studije povezuju kalijum s nižim pritiskom, jer potiče širenje krvnih žila. Tako je studija provedena na 12.000 ispitanika pokazala da oni koji su konzumirali 4.060 miligrama kalijuma na dan imali manji rizik od bolesti srca.

Potiče rast mišića

Proteini kojima bjelance obiluje vrlo su važni za izgradnju mišića, pa redovna konzumacija može pomoći u izgradnji mišićne mase, kao i protiv umora. Koristi i poboljšanju imuniteta.

Jača kosti

Bjelance je bogato kalcijumom, a poznato je da hrana bogata kalcijumom koristi zdravlju kostiju. Uvrstite li bjelance u svoju prehranu, smanjićete rizik od preloma i osteoporoze i očuvati gustinu kostiju.

Čuva zdravlje kože

Jaja u membrani koja između sadržaja jajeta i ljuske imaju kolagen koji štiti jaje. Ta membrana odlična je maska za lice. Brojna ispitivanja su dokazala da djeluje kao zaštita od UV zraka, te pomaže koži da zadrži vlagu. S druge strane, proteini i kolagen, koje jaja sadrže, pomažu u zaštiti kože od oštećenja od sunca.

PODIJELI