Časni krst iz Ukrine iznio Radomir Mišić TV K3 (VIDEO)

0
343

Iako zbog obilnih padavina i visokog vodostaja nije bilo takmičarskog plivanje za Časni krst na rijeci Ukrini kod Prnjavora, tradicija iznošenja Časnog krsta iz rijeke na Bogojavaljenje ipak je ispoštovana.

Za čast, tradiciju i sa vjerom u Boga za Časni krst prijavilo se 14 plivača, a žrijebom je odlučeno koji od njih će iznijeti krst iz nabujale Ukrine. Radomir Mišić ove godine sedmi put je učestvovao, i simbolično, sam plivao do krsta.

“Slučajnim odabirom nas hrabrih momaka koji smo se prijavili ja sam odabran. Velika mi je čast samo učestvovanje, a pogotovo donošenje Časnog krsta kući”, kaže Radomir Mišić.

Bogojavljenje se slavi kao dan kada je Isus Hrist kršten u rijeci Jordan. Prema pravilu, za Časni krst pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina koliko je imao Isus Hrist kada je razapet na krst.

Samom činu plivanja i osvećenju rijeke prethodi Bogojavljenska litija, koja se u Prnjavoru održava drugu godinu za redom, nakon što je tradicija prekinuta prije nešto više od pola vijeka.

“Ove godine onako kako je Gospod dopustio, vodostaj rijeke je veliki, ali smo izašli, i ono što je najvažniji učinili smo molitvu. Drugu godinu za redom organizovana je litija, a litiju predvodi onaj koji je prošle godine prvi put doplivao do Časnog krsta. Iako su uslovi ove godine otežani, tradicija se ne smije zaboraviti“, kaže protonamjesnik parohije palačkovačke Mićo Gojković.

Obilježavanju Bogojavljenja u Palačkovcima kod Prnjavora, već tradiconalano, prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš, a opština Prnjavor najboljem plivaču i ove godine dodijelila je dukat.

“Plivanje je ove godine bilo organizovano na malo drugačiji način, s obzirom da vremenski uslovi nisu dozvoljavali, ali to ne umanje značaj ove zaista lijepe i tradicionalne manifestacije. Zahvalnost i Srpskoj pravoslavnoj crkevnoj opštini ovdje u Palačkovcima i svešteniku koji zausta na sebe preuzmu cjelokupnu organizaciju”, kaže prvi čovjek opštine Prnjavor Darko Tomaš.

Bogojavljensko plivanje u Palačkovcima obnovljeno je 2013. godine uz zalaganje Svetosavske omladinske zajednice i Srpske pravoslavne crkvene opštine Prnjavor.

TVK3 ( Foto: A. Atić)

PODIJELI