CDC revidirao definiciju: Šta podrazumijeva bliski kontakt?

0
276

merički centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta s osobom zaraženom korona virusom.

Nažalost, ne postoji određena minutaža na osnovu koje možete biti sigurni da li postoji i koliki je rizik da se zarazite ako ste u kontaktu sa zaraženom osobom.

Bliskim kontaktom do sada se smatrala osoba koja je najmanje 15 minuta bila u društvu osobe zaražene korona virusom na daljini manjoj od dva metra.

Sada se bliskim kontaktom smatra osoba koja se nalazila na manje od dva metra od zaražene osobe najmanje 15 minuta u roku od 24 sata.

Revidiranje definicije uslijedilo je nakon objavljivanja studije koja je pokazala da je zatvorski čuvar u Vermontu bio pozitivan na korona virus nakon više kratkih interakcija sa šest zatvorenika koji nisu imali simptome.

Tokom osmočasovne smjene čuvar je imao ukupno 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da se možemo inficirati i ako sa zaraženom osobom provedemo manje od 15 minuta.

Osim vremena izloženosti, drugi važni faktori su da li je zaražena osoba imala ili nije imala simptome, da li su se simptomi razvili kasnije, da li ste u trenutku susreta bili u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, kakva je bila provjetrenost prostora, koliko je ljudi bilo u društvu i kakva je aktivnost bila u pitanju, odnosno šta ste u datom trenutku radili, poručuju se u tekstu objavljnom na naučnom portalu Konverzejšn.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here