Ćeranić: Srpska je vojno neutralna i to neće ništa promijeniti

0
342

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je da dokument Program reformi BiH još niko nije vidio, ali je sasvim sigurno da se u njemu govori samo o saradnji sa NATO-om, a ne o putu u članstvo u ovu vojnu alijansu.

“Dakle, ako su Rusi rekli da to nije dokument poput ANP-a, onda ne znam zašto mi u to ne bismo vjerovali”, rekao je Ćeranić za “Sputnjik”.

On je podsjetio da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jasno rekao da je Srpska vojno neutralna i da to neće ništa promijeniti, te naglasio da bilo kakav dokument o NATO koji bi usvojilo Sarajevo ne bi mogao da prođe bez saglasnosti Srpske.

“Dodik kao član Predsjedništva BiH uvijek može da posegne za institutom vitalni nacionalni interes i da Narodna skupština Srpske obustavi svaku odluku Predsjedništva BiH za koju se procijeni da ugrožava vitalni nacionalni interes Srpske”, rekao je Ćeranić.

On je naveo da je Dodik zato i napravio široku koaliciju u vlasti, a nije morao, upravo jer je želio da ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini, kako bi kao srpski član Predsjedništva BiH imao većinu u ovakvim situacijama.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara i usvojilo Program reformi BiH.

U ovom dokumentu je navedeno da se “Program reformi BiH podnosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu, a za čije usvajanje će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH”.

(Srna)

PODIJELI