ČESI OBILJEŽAVAJU 120 GODINA OD DOSELJAVANJA

0
1277

Udruženje Čeha “Češka beseda” Maćino Brdo u opštini Prnjavor organizovalo je danas proslavu 120 godina od doseljavanja Čeha na ove prostore.
Svečanost je počela zajedničkom misom u kapeli Svetog Ćirila i Metodija u Maćinom Brdu, a nastavljena prigodnim programom u kojem su se predstavila folklorna društva i pjevačke grupe iz Republike Srpske, BiH i Hrvatske.

Proslavi ovog jubileja prisustvovala je zamjenik češkog ambasadora u BiH Klara Kadlecova, koja je rekla da su Maćino Brdo i Nova Ves jedina mjesta u BiH za koja se vezuje češka nacionalna zajednica i dodala da uvijek mogu računati na podršku matične države i Ambasade.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover izrazio je zadovoljstvo što nacionalne manjine na prostoru BiH ove godine obilježavaju značajne jubileje, kakav je i današnji u Maćinom Brdu, te pokazuju bogatu kulturnu baštinu i nacionalno bogatstvo.

“Naredna manifestacija je međunarodna smotra folklora u organizaciji Udruženja Italijana koja će biti održana 29. avgusta u Šibovskoj, a potom Smotra nacionalnih manjina u Banjaluci 12. septembra”, najavio je Rover.

Predsjednik Udruženja “Češka beseda” Maćino Brdo Zdenka Hajek navela je podatak da danas na području opštine Prnjavor živi oko 50 čeških porodica.

Ona je istakla da se većina prezimena od 25 porodica koje su 1895. godine doselile u Maćino Brdo zadržala i danas, pa se još može čuti za potomke iz loze Boček, Hajek, Horina, Melnik, Matejček i drugih. srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here