Četvrti slučaj zaraze virusom korona potvrđen u Republici Srpskoj

0
457
Učenica Srednjoškolskog centra iz Čelinca je četvrta osoba u Srpskoj kod koje je potvrđen korona virusa u Srpskoj, potvrdio je Alen Šeranić, ministar zdravlja.

Šeranić je precizirao da je riječ o učenici koja je bila u bliskom kontaktu sa ranije zaraženim licem iz tog mjesta. Nalazi se u izolaciji u UKC Republike Srpske.

“Tako da se ta djevojčica nalazi hospitalizovana na UKC Republike Srpske. Pratio joj se trenutno stanje u smislu temperature i drugih respiratornih simptoma”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ministar je objasnio razliku između slučaja učenika u banjalučkoj školi “Branko Ćopić” i učenice iz Čelinca.

“Što je kod ove djevojčice u prvom uzetom uzorku nalaz bio negativan, ali sobzirom da se pojavila temperatura i simptomatologija vezana za samu pojavu ovog respiratornog virusa, po proceduri je bilo obavezno da se uradi novi nalaz koji se pokazao da je pozitivan. Što zanči da je djevojčica kada je uzet prvi nalaz u petak bila negativna, što automatski zanči da je prethdoni sam period bila negativna. Za razliku od ovogo perioda poslije subote kada je bila u kućnoj izolaciji, kada se pojavila temeratura, kada je uzet nalaz koji je sada pozitivan”, istakao je Šeranić.

Ministar kaže da nema potrebe za prekidanjem nastave, jer je tokom vikenda dezinfikovana škola koju ova učenica pohađa. Đaci koji su išli sa njom u razred kao i nastavnici će biti pregledani u Domu zdravlja u Čelincu.

“Mi smo do sada apsolutno identifikovali načine prenosa infekcije tako da na osnovu dosadašnjih podataka, možemo da kažemo da u ovom trenutku nemamo transmisije, nemamo prenosa virusa u samoj zajednici, što nam daje za pravo da za sada nema potrebe za zabranom javnih okupljanja”, naglasila je Jelena Đaković Dević, rpidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prva dva pacijenta koji su zaraženi korona virusom još nisu otpušteni sa Klinike za infektivne bolesti UKC. Čekalo se na nalaze, radiće se procjena njihovog stanja.

Vozač iz Italije, koji je četvrti u izolaciji, je negativan na korona virus, ali za sada, ostaje u UKC. Kada će ponovo biti testirani đaci i nastavnici iz OŠ “Branko Ćopić”, ministar nije mogao da precizira.

U Republici Srpskoj trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 240 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona. Iz zdravstvengo nadzora je izašlo 55 osoba. Iz Instituta napominju da nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje lica koja su bila u kontaktu s oboljelim, kliconošom ili su boravila u žarištu zarazne bolesti.

atv

PODIJELI