Cijene nafte pale nakon Trampovog tvita

0
214

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio članicama OPEC-a da “olabave” jer su cijene previsoke – od početka godine porasle su već 20 odsto.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,21 dolar, nakon što je dosegnula najvišu nivo u ovoj godini od 67,47 dolara. Na američkom tržištu barel je oslabio 74 centa, na 56,52 dolara.

Trump tvitao OPEC-u

“Cijene nafte postaju previsoke. OPEC, molim te, opusti se i pomalo. Svjetsko tržište ne može podnijeti veći rast cijena, krhko je”, tvitnuo je Trump.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno s partnerima izvan grupe poput Rusije dogovorile su smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u ovoj godini, kako bi uravnotežile ponudu i potražnju i poduprle rast cijena.

Cijena nafte je u ovoj godini porasla za oko 20 odsto, prvenstveno zahvaljujući smanjenju proizvodnje OPEC-a, ali i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venezuele.

Trump često zbog visokih cijena optužuje OPEC, iako su Sjedinjene Države postale najveći svjetski proizvođač zahvaljujući proizvodnji iz škriljaca.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here