Cijene nafte pale nakon Trampovog tvita

0
612

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je američki predsjednik Donald Trump poručio članicama OPEC-a da “olabave” jer su cijene previsoke – od početka godine porasle su već 20 odsto.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 91 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,21 dolar, nakon što je dosegnula najvišu nivo u ovoj godini od 67,47 dolara. Na američkom tržištu barel je oslabio 74 centa, na 56,52 dolara.

Trump tvitao OPEC-u

“Cijene nafte postaju previsoke. OPEC, molim te, opusti se i pomalo. Svjetsko tržište ne može podnijeti veći rast cijena, krhko je”, tvitnuo je Trump.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno s partnerima izvan grupe poput Rusije dogovorile su smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u ovoj godini, kako bi uravnotežile ponudu i potražnju i poduprle rast cijena.

Cijena nafte je u ovoj godini porasla za oko 20 odsto, prvenstveno zahvaljujući smanjenju proizvodnje OPEC-a, ali i američkim sankcijama na izvoz nafte iz Irana i Venezuele.

Trump često zbog visokih cijena optužuje OPEC, iako su Sjedinjene Države postale najveći svjetski proizvođač zahvaljujući proizvodnji iz škriljaca.

PODIJELI