Cijepano drvo 180 KM, pelet 560 KM

0
536

 

Nema zime za domaće potrošače. Peleta i ogrevnog drveta biće dovoljno i po povoljnijim cijenama od dosadašnjih. To su u Privrednoj komori dogovorili predstavnici proizvođača peleta, ogrevnog drveta i izvođača radova u šumarstvu. Domaće tržište mora biti prioritet, poručeno je sa sastanka.

“Cijena izvozna iz Hrvatske peleta je bila ove sedmice 620 evra tona, već cijena u Italiji se kreće oko 800 evra. Mi ovdje smo dogovorili da to bude 480 marka plus PDV, to je negdje oko 560 maraka”, rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

“Trenutno je tržište snabdijeveno 80-90 odsto. Ako mi isporučimo 10.000 tona u narednom mjesecu, mislim da smo zadovoljili tražnju na  domaćem tržištu”, istakao je Goran Ivanović, predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BIH.

Domaće tržište i kupce mučio je nedostatak peleta i njegova visoka cijena, jer su proizvođači više izvozili. Proizvođače je ‘pritisnula’  zabrana izvoza njihovih proizvoda iz BiH. Traže njeno ukidanje prije roka 24.septembra.

“Pozivam proizvođače i ogreva i peleta, da u prvi plan stave potrebe domaćeg stanovništva, ukoliko se desi da ljudi pređu recimo na grijanje na struju, možemo imati problema sa našim elektro-energetskim sistemom”, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Za razliku od zemalja EU, restrikcija u Srpskoj neće biti. Najjeftinija struja u regionu, i dogovorena, niža cijena peleta, građanima su dovoljan razlog da za zimu ne brinu.

“Restrikcija je l’ se plašite?”, “Ne plašim.” “Na šta se grijete, jeste nabavili drva?”, “Imam nešto malo, pokušaću još da nabavim.”

“Centralno grijanje, na Toplanu, pa valjda će biti, nekog grijanja.”

“Na šta se grijete?”, “Na termo peći kad sam ovdje, ali nisam ovdje, zimi živim u Švedskoj.”

Biće povlastica i za penzionere, sindikalce, i porodice palih boraca. Moći će od Šuma Srpske direktno da kupuju ogrevno drvo po zvaničnoj cijeni od 72 marke za metar kubni, uz mogućnost odloženog plaćanja.

PODIJELI