Članovi planinarskog društva “Korak više” osvajaju nove vrhove

0
565

Iako vremenske prilike početkom ove godine nisu bile naklonjene planinarima, prema riječima predsjednika Planinarskog društva “Korak više” iz Prnjavora, Boška Bijelonića, njegovi članovi uspjeli su da organizuju značajne izlete, kako u Republici Srpskoj i BiH, tako i van granica Bosne i Hercegovine.

“Poslednji uspon koji smo odradili bio je na Prokletije, planini čiji ni jedan vrh nećete dobiti na dlanu, nego ga morate zaista zaslužiti. Takođe, jedan od vrhova koje smo popeli ove godine je i najviši vrh Crne Gore, “Zla Kolata” kazao je Bijelonić i dodao da je tokom ljeta bilo veoma zahtjevnih uspona kao što je i najviši vrh Srbije- Velika Rudoka, ali da je uspio ostvariti svoj cilj, da ispenje sve najviše vrhove zemalja bivše Jugoslavije.

Ove godine planinarilo se i na Zelengoru, planinu koja je iznad 2.000 metara nadmorske visine, a prema Boškovim riječima “Korak više” svake godine organizuje i odlazak na najviši vrh Bosne i Hercegovine- Maglić.

“Mi smo to organizovali dvodnevno, kroz kamp na Trnovačkom jezeru i to je nešto što je zaista posebno, kampuje se kraj jezera sa pogledom na planinu i to je slika koja ostaje urezana u sjećanje za cijeli život.

Planinarsko društvo “Korak više” broji oko 65 članova, a njih dvadesetak aktivno ide na planinarenje. Prema riječima našeg sagovornika, broj učesnika na stazi zavisi od mnogo faktora.

“Imate vrhove koji su veoma eksponirani i ljudi se jednostavno boje visine, a imate, recimo vrhove koji su veoma visoki, ali nisu eksponirani i mogu bez problema da se pješače. S druge strane, imamo i vrhove koji su kondiciono zahtjevniji i to takođe odlučuje ko će ići na stazu”

Nedavno je na planinu Ljubić organizovana i noćna šetnja, koja je okupila četrdeset planinara, a prema Boškovim riječima, upravo u tom periodu se pojavila i informacija da je primijećen i medvjed na planini, što je uticalo i na broj učesnika u noćnoj šetnji. Srećom, medvjed nije pravio probleme noćnim šetačima.

Osim planinarske, odnosno šetačke tematike, Planinarsko društvo “Korak više” organizuje i brojne druge aktivnosti. Tako su i ovog ljeta organizovali ljetno kino u našem gradu, na što su, kažu, izuzetno ponosni.

“Okupili smo veliki broj naših sugrađana na ovoj tradicionalnoj manifestaciji i ove godine, a imali smo i jednu edukaciju, gdje smo organizovali planinarsku obuku naših sugrađana, gdje su oni imali priliku da se upoznaju sa osnovnom planinarskom opremom koja je potrebna za planinarske pohode i uspone” dodao je Bijelonić

Do kraja godine članovi društva “Korak više” imaju u planu šetnje koje se nalaze u kalendaru Planinarskog saveza RS, a prema riječima našeg sagovornika, tu je i Slet planinara u Brodu, manifestacija koja okuplja veliki broj planinara.

“Za kraj godine, planiran je uspon na Motajicu, kod naših kolega iz Srpca, kao i još neke aktivnosti predviđene kalendarom, a napomenuću i to da Planinarsko društvo “Korak Više” Prnjavor u nedjelju, 15. oktobra organizuje i jednodnevnu planinarsku akciju na Vranicu sa Prokoškog jezera ” kazao je Bijelonić.

O aktivnostima Planinarskog društva “Korak više” možete slušati i u programu Radio Prnjavora, 10.oktobra u 13:00 časova.  /Marijan Popadić/

 

PODIJELI