Članovi Predsjedništva BiH predali odgovore na Upitnik Junkeru i Hanu

0
336

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i članovi Predsjedništva Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović primili su Žan-Kloda Junkera, predsjednika Evropske komisije i Johanesa Hana, komesara za proširenje u zgradi Predsjedništva BiH i predali odgovore na Upitnik EK.

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH je Junkeru i Hanu poželio dobrodošlicu i zahvalio se na iskazivanju časti njima i njihovim saradnicima, te naglasio da je ispunjavanje Upitnika bio jedan veliki i odgovoran posao.

U odgovorima je učestvovalo preko 2.000 državnih službenika, pojasnio je Čović i izrazio nadu da će nam ovo u budućnosti biti lakše.

“Posebno hvala vama gospodine Junker što ste nam omogućili da budemo na evropskom putu. Znam da naš evropski put nije do vas nego do nas”, reko je Čović i dodao da vjeruje da izbori neće usporiti naš put nego ga ubrzati.

Gospodin Han nam je rekao nema besplatnog ručka i jasno nam je da moramo činiti mnogo više, dodao je Čović.

“Ali sa današnjim danom vjerujem da je ovo ohrabrujuće i da ćemo poslati poruku usvajanjem izmjena Izbornog zakona i omogućiti da vaše izvješće u aprilu bude pozitivno”, reko je Čović.

“Već danas sam uvjeren da možemo napraviti pozitivnu agendu i biti u grupi naših susjeda koje su u vrhu za ulazak u EU”, istakao je Čović.

Najavio je i trilateralni sastanak sa predsjednicima Hrvatske i Srbije jer nema ulaska u EU bez utvrđivanja granica.

“Bili bismo sretni da je Mogerini s nama, morala je stati u Štokholmu pa u Kopenhagenu, nadamo se da će stići”, rekao je Junker, objašnjavajući zašto danas u Sarajevo nije stigla i Fedrika Mogerini, visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku.

“Ovo je važan dan za BiH, Evropa i BiH će od sada pa nadalje ići zajedno”, naglasio je Junker. “Tri tisuće pitanja i toliko odgovora i zato želim odati počast svima onima koji su bili odgovorni za ovaj posao”, rekao je Junker i dodao da smo imali šest mjeseci i da je posao odrađen odlično.

“Imali smo 36 radnih skupina, impresioniran sam kvalitetom obavljenog posla”, dodao je Junker.

“Malo ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika. Već sad ste spremni za buduće faze”, kazao je predsjednik EK u Sarajevu. Kako je naveo, srž je važnija od datuma.

“Ne mogu vam obećati datum kada će vaša zemlja postati zemlja kandidat. Proučit ćemo sve odogvore koje ste nam dali. Ići ćemo korak po korak i vidjet ćemo kako se stvari razvijaju. Treba činiti razliku između brzine i brzopletosti. Radi se o ozbiljnom radu, odgovori moraju biti ozbiljni. Još jednom vam čestitam, odlično ste obavili vaš dio posla”, naveo je.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović oglasio se na Twitteru uoči dolaska visoke delegacije Evropske unije u BiH.

“Danas je veliki dan za moju zemlju BiH. Čekam naše evropske prijatelje kako bismo im predali odgovore na Upitnik. Zajedno za evropsku BiH”, napisao je Čović

Predsjedniku Evropske komisije Junkeru i komesaru za proširenje Hanu pridružiće se i Federika Mogerini, visoka predstavnica za spoljne poslove i sigurnosnu politiku.

“Govorim mladima građanima u BiH: vi ste budućnost ove zemlje i vaša budućnost je u EU. Vaši politčari moraju odgovoriti vašim težnjama. Posjeta predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera je dokaz ovog evropskog puta”, napisao je Han na Twitteru.

Visokim zvaničnicima EU danas su najviši zvaničnici BiH uručli odgovore na Upitnik Evropske komisije koje su primili 9. decembra 2016. godine. Bosna i Hercegovina odgovorila je na 3.242 pitanja Evropske komisije. Postignut je puni konsenzus za oko 94 posto odgovora.

NEZAVSINE

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here