Članovi Predsjedništva BiH se sastali sa švedskom princezom

0
488

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik susreli su se danas s krunskom princezom Viktorijom, prijestolonasljednicom Švedske i princom Danielom od Švedske.

Švedska princeza Viktorija i princ Daniel, te ministar za okolinu i klimu Izabel Levin doputovali su u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a susret s članovima Predsjedništva prvi je zvanični sastanak visoke švedske delegacije.

Posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza i princ obavljaju svake godine, potvrđeno je u Ambasadi Švedske u BiH.

Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH delegacija će učestvovati i na konferenciji o klimi i inovacijama te će posjetiti projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu, kao i Zemaljski muzej BiH u Sarajevu.

Princeza Viktorija i princ Daniel, te ministar za okolinu i klimu Izabel Levin trebalo bi da u nastavku posjete zasade drvo u sarajevskom parku Koševo čime će obilježiti sporazum za izradu Okolišne strategije za Bosnu i Hercegovinu uz podršku Švedske.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je i da se istakne veliki potencijal zemlje, a osnovne teme posjete će biti klima i okolina, inovacije i preduzetništvo te učešće mladih.

Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine s 18 miliona evra pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka Evropskoj uniji, a ova pomoć se implementira u saradnji s lokalnim partnerima.

(Fena)

PODIJELI