“Coca-Cola” ulazi u banjalučko preduzeće

0
395

Konkurencijsko vijeće BiH dalo je pozitivnu ocjenu za preuzimanje dijela poslovanja banjalučkog “MB Impexa” od strane kompanije “Coca-Cola HBC Srbija”, čime je napravljen još jedan korak ka potpisivanju ugovora između ova dva poslovna subjekta.

Prijava koncentracije upućena je u julu prošle godine da bi odluka bila donesena na 23. sjednici Vijeća, koja je održana 15. marta.

“Koncentracija na tržištu destilovanja, prečišćavanja i miješanja alkoholnih pića, koja će nastati sticanjem kontrole nad intelektualnom svojinom, žigovima za alkoholna pića (voćne likere, brendije i aperitive) i proizvodnjom tih alkoholnih pića privrednog subjekta ‘MB Impex’ od strane privrednog subjekta ‘Coca-Cola HBC Srbija’ ocjenjuje se dopuštenom”, navodi se u saopštenju Konkurencijskog vijeća.

U “MB Impexu” nisu željeli da komentarišu ovu odluku, već su poručili kako će o detaljima ove poslovne saradnje javnost biti uopoznata nakon potpisivanja ugovora. To se, kako saznajemo, očekuje kroz nekoliko mjeseci.

“Coca-Cola HBC” je partnerska punionica kompanije “Coca-Cola” koja ima licencu za punjenje, distribuciju i prodaju pojedinih proizvoda ovog velikog brenda.

Pored klasičnog i svjetski poznatog napitka, proizvode i Coca-Colu Zero, Fantu i Sprite, kao i razne druge vrste gaziranih i negaziranih napitaka i vodu.

Posluje na području koje se prostire od Irske na zapadu do pacifičke obale Rusije na istoku, od Arktičkog kruga na sjeveru do tropskog područja Nigerije na jugu.

To je druga najveća punionica proizvoda “Coca-Cole” na svijetu. Snabdijeva pićem više od 580 miliona ljudi kroz 28 zemalja na tri kontinenta.

“MB Impex” je firma osnovana 1996. godine, koja, prema podacima iz Privrednog registra Republike Srpske, zapošljava 39 radnika, a svoje proizvode izvoze u 13 zemalja svijeta. Posjeduje vlastite voćnjake i proizvodni prostor sa godišnjom proizvodnjom od oko 500.000 litara.

U 2016. su s podružnicom “Coca-Cola HBC BH” potpisali ugovor o distribuciji rakija i likera na tržištu BiH i postali prva firma sa prostora bivše Jugoslavije s takvim ugovorom.

Kada je u pitanju poslovanje ovog giganta u BiH, podaci pokazuju kako na svakog direktno zaposlenog “Coca-Colin” sistem kreira dodatnih 11 radnih mjesta u široj privredi, što je 3.600 radnih mjesta u BiH.

Oko 65 odsto budžeta za nabavku usmjeravaju na domaće dobavljače kojih u njihovom lancu ima oko 700.

nezavsine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here