Čović uputio pismo međunarodnim zvaničnicima

0
282

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima u BiH u kojem upozorava na, kako ističe, ugrožavanje izbornog procesa u Mostaru.

“Jučer su građani Mostara sudjelovali u povijesnome danu kada su nakon 12 godina imali priliku izraziti svoju slobodnu volju i demokratski izabrati svoju gradsku vlast. Vaš doprinos u tom smislu je izuzetno cijenjen, kao i dokazano opredjeljenje da učinite sve u svojoj moći kako bi izbori u Mostaru u cijelosti bili provedeni na pošten i pravičan način, sukladno europskim standardima i dobrim praksama. Vaše izjave i nazočnost u Mostaru na dan izbora veliko su ohrabrenje i poticaj u tome.

Upravo zbog toga dužnost mi je podijeliti s vama najnovija saznanja koja se tiču ugroze integriteta izbornog procesa u Mostaru. Naime, u prethodnoj prepisci jasno smo upozorili na opravdanu bojazan kompromitiranja izbornih rezultata, kako tijekom samih izbora tako i naknadno tijekom brojanja glasova nakon zatvaranja birališta. Sami znate da je tada prisutan najveći rizik od malverzacija, zbog manjeg nadzora i fizičke kontrole glasačkih listića i njihova prebrojavanja. Upravo su se u tom dijelu naše bojazni, nažalost, pokazale opravdanim”, navodi Čović u pismu.

Hrvati su u velikom broju, kako ističe, juče izašli i podržali izbore u Mostaru, a “naše sinoćnje projekcije govore da smo kao stranka osvojili najmanje 20.000 glasova. Izborni proces do 17 sati je, uz manje nepravilnosti, tekao sukladno demokratskim uzusima. Međutim nakon 17 sati dolazi do raspada sustava i promjene iskazane volje glasača, koja se događa i u ovome trenutku dok vam se obraćam ovim pismom”.

“Osim navedenog, postoji još nekoliko kritičnih pitanja i napomena koje zahtijevaju vašu pažnju, a navodim ih selektivno:

– kako je moguće da je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) do ponoći na dan izbora obradilo manji dio glasova, a sveukupno se radi o svega 52.865 glasova?! Ta neopravdana kašnjenja bacaju sumnju na regularnost u postupku prebrojavanja glasova. ‘Noćno brojanje’ biračkih odbora u situaciji kada za Mostar imamo 150 biračkih mjesta ili 100.000 birača, a do jutros je obrađeno manje od 50% glasačkih listića. Također, na većem broju biračkih mjesta je uočena prilična razlika brojki koje su iskomunicirane tijekom večeri u nazočnosti promatrača i brojki koje su službeno evidentirane i dostupne na stranici www.izbori. ba;

– neobičan je skok izlaznosti u zadnja dva sata glasovanja u područjima: Sjever i Jugoistok u popodnevnim satima;

– postoje osnove sumnje da su glasovi koje su osvojile stranke s hrvatskim predznakom, uz nezakonitu koordinaciju s ovlaštenim osobama iz Središnjeg izbornog povjerenstva, na kriminalan način prebacivani u cilju stjecanja mandata u većinskim hrvatskim izbornim područjima;

– u svojem pismu od 19. prosinaca 2020. godine sam vas upozorio kako bi fiktivne prijave glasača mogle promijeniti izborni rezultat na Jugu, što je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave HNS-a;

– napominjem kako je broj mandata dodijeljen gradskim područjima sukladno pripadajućem broju birača u pojedinom gradskom području, tj. izbornoj jedinici. Organizirano prebacivanje glasača je izrugivanje dogovora za Mostar i izborni inženjering. Hrvatske stranke nisu niti pomišljale na nešto slično.

Svaki glas nas obvezuje da bude izbrojan kako je i izražena volja birača i da ne dopustimo nikakva brisanja i manipulacije. U svakom segmentu izbronog procesa, od samog glasovanja do brojanja i verifikacije izbornih rezultata, proces mora biti zaštićen i Mostar u tom pogledu ne smije biti iznimka. Ovo o čemu imamo saznanja i dokaze prijeti da ugrozi i delegitimira sve što smo postigli u proteklom razdoblju.

Stoga zahtijevamo hitno uključivanje međunarodnog čimbenika i vas kao prijatelja kako bismo osujetili protuzakonitosti, spasili vladavinu prava i integritet izbornog procesa dok je to još moguće bez nepopravljivih posljedica, kao i da se najoštrije osude svi pokušaji manipulacije izborima i glasovima birača. Molimo vašu reakciju, jer ne smijemo dopustiti da oni koji broje glasove odrede ishod izbora”, ističe Čović.

Pismo je upućeno američkom ambasadoru Eriku Nelsonu, šefu Misije EU u BiH Johanu Satleru, potom Katlin Kavalec, ambasadorki Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini i Valentinu Incku, visokom predstavniku.

/FENA/

PODIJELI