Čović: Uvažavati stav Beograda u dijalogu sa Prištinom

0
146

BiH ne bi smjela da pretjerano utiče ili doprinosi dijalogu Beograda i Prištine, ako to ne traže dvije strane, odnosno Srbija, čiji se stav mora uvažavati, poručio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

“Uvijek sam govorio da ćemo uvažavati ono što je stav Beograda. U suprotnom, mi imamo probleme sa srpskim narodom u BiH, imamo problem sa Republikom Srpskom u BiH”, rekao je Čović u intervjuu “Jedan” za BHRT.

On smatra da ne može da dođe do “prelivanja krize s Kosova na BiH jer ako mi znamo šta hoćemo, kriza se ne može preliti”.

Čović je ocijenio da postoji globalni interes kada je u pitanju KiM, ali i želja Evrope da pomogne u rješavanju problema između Beograda i Prištine o čemu, kaže, svjedoči i nedavni sastanak u Berlinu, koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Predsjednik HDZ-a BiH smatra da BiH nema drugu budućnost osim evroatlanske i da nova vlast treba da napravi jasan plan kako da sustigne Srbiju i Crnu Goru, kada je riječ o evroatlanskim intergracijama.

“Što se mene tiče, kada je u pitanju NATO, odnosno MAP, sve što je trebalo doneti u smislu odluka, rješenja, transformacije, preuređenja, mislim da smo napravili. Ne vidim nikakvog razloga zašto bi danas davali bilo kakvog motiva bilo kome, pa i predstavnicima SNSD-a, da otvara ta pitanja. Hajde da sjednemo za sto i napravimo jednu dinamiku da nešto radimo, a ne da se stalno okrećemo iza sebe”, rekao je Čović.

On je dodao da ne vjeruje da će biti promjena u raspodjeli ministarskih funkcija u Savjetu ministara koje su nedavno dogovorili njegova HDZ BiH, Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i dodaje da će ovih dana ponovo razgovarati sa predstavnicima tih stranaka.

On smatra da bi Savjet ministara trebalo formirati odmah, a Vladu Federacije nakon što se izmeni Izborni zakon BiH, u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, koje se odnose na popunu delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta i izbore za Grad Mostar.

Čović insistira i da se riješi pitanje izbora člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Kaže i da je Izetbegoviću rekao da predloži bilo kakvo rješenje, koje će osigurati legitimno predstavljanje tri konsitutivna naroda.

“Hoće li to rješenje biti direktni izbori kada je u pitanju Predsjedništvo, indirektni, vjerujte mi, sasvim je svejedno. Mi moramo osigurati legitimnog predstavnika jednog, drugog i trećeg naroda u Predsjedništvu”, poručio je Čović.

Čović kaže i da u Federaciji BiH ne postoji ruski uticaj i ocjenjuje da neko pogrešno informiše javnost u zemlji kada se o tome govori.

“Taj uticaj, ne postoji uopšte u značajnom delu BiH. Kad pogledate naše okruženje vidjećete da to nije ni izbliza onako kako to neko želi da predstavi. Taj uticaj do jedne značajne mjere postoji u Republici Srbiji, ali i tamo ne u potpunosti”, rekao je Čović.

Predsjednik HDZ-a BiH nazvao je zlonamjernim pisanje medija o tome da se tajno sastaje s nekim ljudima u Hrvatskoj i da je, navodno, eksponent ruske politike u BiH za ulazak ruskog kapitala u kompanije poput mostarskog Aluminija.

(Tanjug)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here