Čovjek je prvi put poletio bez krila na mlazni pogon (VIDEO)

0
1379

Nekadašnji trgovac Ričard Brauning, pronalazač i osnivač startap kompanije “Gravity Industries”, demonstrirao je gotovo nevjerovatne sposobnosti svog proizvoda – letećeg odijela na mlazni pogon.

Odijelo se sastoji od dijelova napravljenih tehnologijom 3D štampe, a pokreći ga pet mlaznih motora postavljenih na ruke i leđa pilota. Sam dizajn inspirisan je izgledom Ajron Mena, superheroja iz Marvelovog univerzuma.

U razgovoru za televiziju NBC, konstruktor Bruning je o svom proizvodu rekao.

“Odijelo troši oko četiri litra goriva u minutu dok je u lebdećem položaju i može da leti oko tri od četiri minuta. Kada je vrijeme hladnije veći mu je potisak, pa je tada moguće letjeti oko devet minuta. To nešto na čemu ćemo još raditi kao bismo ga unaprijedili, ali je neosporiva posljedica našeg rada da smo uspjeli da poletimo bez krila.”

Odjelo je znatiželjnoj publici predstavljeno ispred robne kuće Selfridžs, u Londonu, u kojoj će se i prodavati. Svi zainteresovani kupci će tamo moći i da testiraju virtuelnu verziju letećeg odjela.

“Iznenađujuće je mirno. Djeluje veoma pasivno i nježno tokom leta”, zaključuje Bruning.

Cijena ovog jedinstvenog proizvoda nije mala, čak ni za većinu onih koji mogu da ga priušte, i iznosi 340.000 funti, odnosno 443.000 dolara.

Onima koji ga kupe obezbijeđen je i trenining na kome će moći da nauče kako da ga pravilno koriste, piše Indipendent.

PODIJELI