Čovjek koji je pronašao “Titanik” traga za avionom Amelije Erhart

0
252

Avanturista koji je pronašao “Titanik” je sada u novoj misiji. Želi da pronađe “Elektru”, davno izgubljeni avion Amelije Erhart, poznatog pilota, koja je nestala 2. jula 1937. godine. Sudeći po “Vašington postu”, Robert Balard planira da izuči maleno ostrvo u Pacifičkom okeanu po imenu Nikumaroro, koje je ranije bilo poznato kao Gardner ostrvo.

To planira da uradi ovog avgusta. Neki istoričari misle da su Erhartova i njen navigator Fred Nunan upravo srušeni na tom ostrvu. Ovo otkriće će postati još jedan Balardov veliki uspjeh. Pored toga što je pronašao” Titanik”, on i njegove kolege su takođe i locirali brod “USS Yorktown”, koji je bio izgubljen u bici na Midveju 1942. godine. Postoje mnoge ideje i teorije o tome šta se desilo Ameliji Erhart, koja je u trenutku svog nestanka bila na putu da postane prva žena koja je preletjela cijeli svijet. Neki, uključujući i mornaricu SAD, smatraju da je “Elektra” srušena u Pacifik, što je ubilo Erhartovu i Nunana.

Drugi misle da je duo uhvaćen i ubijen od strane Japanaca. Neki se čak i pitaju da li je njen avion već i pronađen. Nakon svih tih teorija slijedi ona o Nikumaroro ostrvu, koja govori da se “Elektra” srušila na koralni greben na ovom nenaseljenom ostrvu širokom samo dva kilometra. Moguće je i da je Erhartova pokušala kontaktirati nekoga sa ostrva, ali da na njene pozive niko nije odgovorio. Na Nikumaroro ostrvu su pronađene i ljudske kosti, ali još nije dokazano da li su one pripadale Ameliji Erhart. Kada Balard i njegova ekipa budu na ostrvu, podijeliće se u dva tima. Jedan tim će koristiti pse koji mogu namirisati kosti, a drugi tim će nadgledati Balardova koliderka Alison Fundis.

Ovaj tim će tražiti znakove “Elektre” po moru. Kako bi “pročešljao” more, Balard će koristiti slične metode koje je koristio kada je našao rimske brodove u Crnom moru. Koristiće robotske brodove koji su opremljeni kamerama. “Sonari ne mogu vidjeti razliku između kamena i motora”, rekao je Balard, “ali ljudske oči mogu.”

PODIJELI