Crnadak i Ruson: Uspostaviti efikasnu vlast na svim nivoima

0
433

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak i francuski ambasador u BiH Gijom Ruson saglasili su se da je u BiH potrebno uspostaviti stabilnu i efikasnu vlast na svim nivoima da bi što prije bilo nastavljeno provođenje reformi i ispunjavanje uslova za članstvo u evropskim integracijama.

Crnadak je zahvalio Rusonu na dosadašnjoj podršci koju Francuska pruža BiH na njenom putu evropskih integracija, saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Na sastanku su juče razmatrane i mogućnosti unapređenja saradnje BiH i Francuske, posebno u oblasti ekonomije.

Sagovornici su ocijenili da je dolazak Francuske razvojne agencije u BiH značajan korak u unapređenju odnosa dvije zemlje.

Ruson je naglasio da Francuska razvojna agencija finansira razvojne projekte u cijelom svijetu sa više od 10 milijardi evra.

On je istakao da će aktivnosti ove agencije biti signal za dolazak francuskih investitora u BiH.

Francuska je na Samitu o Balkanu u julu 2018. godine u Londonu odlučila da proširi mandat Francuske razvojne agencije u BiH, Srbiji i drugim zemljama regiona.

Ova agencija će omogućiti finansiranje važnih projekata u BiH, posebno u oblastima saobraćaja, regionalnih integracija, životne sredine i klime, inovacija i digitalne ekonomije.

(Srna)

PODIJELI