Crnadak: Posjeta Lavrova nije miješanje Rusije u izbore u BiH

0
293

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tvrdi da je posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini znak podrške i prijateljstva, a ne miješanja Rusije u izbore u našoj zemlji.

Ističući da će Lavrov danas boraviti u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci, Crnadak je ocijenio da je to značajan događaj, jer je Rusija “prijateljska zemlja, važan geopolitički faktor i vanjskotrgovinski partner za BiH.

“Uvjeren sam da će današnja posjeta učvrstiti veze s BiH i RS”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ključne teme razgovora sa ministom spoljnih poslova Rusije bit će, kaže, ekonomija, mutilateralna sradnja, kao i podrška koju Rusija daje Dejtonskom sporazumu.

Planirano je da Lavrov posjetu počne u Istočnom Sarajevu. U Sarajevu će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, nakon toga i sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom, a biće potpisan i plan saradnje dvaju ministarstva.

U Banjoj Luci će u poslijepodnevnim satima razgovarati s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te posjetiti rusko-srpski centar i crkvu.

“To što je posjeta u samom srcu kampanje jeste znak podrške svima nama ovdje i znak našeg prijateljstva. Siguran sam da se Rusija neće miješati u ove izbore i da ta važna posjeta bude iskorištena u predizborne svrhe s bilo koje strane”, rekao je šef bh.diplomatije.

(Fena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here