Crtač “Dilana Doga” stiže u Banjaluku

0
351

Drugo izdanje Međunarodnog salona stripa “Deveta dimenzija”, u organizaciji istoimenog udruženja, biće održano od 4. do 6. oktobra u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a kako kažu organizatori, posjetiocima će biti ponuđeni brojni sadržaji. Po njihovim riječima, planirana je postavka desetak retrospektivnih izložbi, sa više od 600 stranica stripa, kao i promocije brojnih strip-izdanja.

“Ono što posebno izdvajamo su strip-radionice i strip-škola, koje ćemo održavati tokom cijelog salona. Namjera je da okupimo sve više polaznika, od 7 do 77 godina. Radionice i materijal su besplatni. Značaj jedne ovakve manifestacije za Banjaluku, ali i Republiku Srpsku, ogleda se i u vrhunskim autorima koji će biti gosti salona”, saopštavaju iz “Devete dimenzije” podvlačeći da su ove godine posebno ponosni, jer u Banjaluku, između ostalih, stiže i crtač stripa “Dilan Dog” Fabio Ćeloni.

Ćeloni je rođen 1971. godine u Milanu, a osamdesetih godina prošlog vijeka u tom gradu pohađao je školu “Scuola del Fumetto”. Sarađuje sa reklamnim agencijama, zatim prelazi na strip, praveći svoja prva iskustva na stranicama časopisa “Mostri”. Godine 1990. ostvaruje prvi kontakt sa “Disneyem”, a godinu dana kasnije ta saradnja dovodi do objavljivanja priče o Mikiju Mausu. Ćeloni radi i za druge “Disneyjeve” publikacije “Pk”, “Paperino”, “Paperfantasy”, “Paperinik”, a 2000. godine započinje saradnju sa izdavačkom kućom “Boneli”. Upravo ova kuća ga je angažovala kao crtača popularnog strip-serijala “Dilan Dog”, a 2005. godine postao je cover crtač naslovnih stranica za serijal “Bred Baron”, mini-seriju za koju je napravio i nekoliko stranica osamnaestog broja. Pored Ćelonija, gost salona biće i italijanski fotograf Marika Daloko, a u Banjaluku stižu i regionalni strip-crtači Aleksa Gajić, Igor Marković, Nenad Cvitičanin, Zoran Stefanović, Darko Kreč, Lazo Sredanović, Milan Mladić, Zdravko Knežević, Srđan Salat, Predrag Ikonić, Srđan Vranješ, Borislav Maljnović, Jovan Bratić, Goran Lojpur i Aleksandar Petrić.

Salon će početi u petak, od 17 časova, za kada je planiran dolazak gostiju, i strip-berza, dok je svečano otvaranje planirano za 20 časova. Sadržaji salona u subotu počinju već od 11 časova, a posjetioce tokom cijelog dana očekuju strip-berza i strip-radionice.

“Tokom drugog dana salona posjetioci će se upoznati sa radovima poznatih autora, a planirane su i brojne promocije strip-izdanja. I u nedjelju će salon biti otvoren od 11 časova, a planirane su cjelodnevne radionice sa najmlađim posjetiocima, kao i berza stripa. Manifestacija će biti zatvorena u 17 časova.

“Tokom trajanja salona na prodajnim štandovima strip-izdavača ‘Deveta dimenzija’ i ‘System Comics’ zainteresovani posjetioci moći će kupiti najnovija, kao i ona starija strip-izdanja svih izdavača stripova iz okruženja”, rečeno je u saopštenju.

(Nezavisne)

PODIJELI