Čubrilović: Klub Bošnjaka blokira UKIDANJE SMRTNE KAZNE

0
469
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da parlament i Srpska nisu krivi što je provizija o smrtnoj kazni još u Ustavu, ističući da su za njeno postojanje odgovorni klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske i OHR.

On podsjeća da je OHR, nametanjem odluke 2002. godine, formirao Vijeće naroda sa preširoko definisanim nadležnostima.

“Pojam vitalnog nacionalnog interesa, zbog čije zaštite je Vijeće formirano, toliko je široko definisan da dovodi do zloupotreba i često se taj mehanizam povlači za sve i svašta sa jednim osnovnim ciljem – da se nanese politička šteta Srpskoj. Tako je i u ovom slučaju”, rekao je Čubrilović, govoreći o izvještaju Evropske komisije u kojem je navedeno da Ustav Republike Srpske uključuje proviziju o smrtnoj kazni, što je, kako ističu, “kršenje evropskih standarda”.

Čubrilović je pojasnio da je Klub Bošnjaka, korištenjem ovih mehanizama, 2012. godine blokirao donošenje 29 amandmana na Ustav Republike Srpske, a među tim amandmanima je i onaj o ukidanju smrtne kazne.

“Sve ovo je jasan dokaz da Vijeće naroda blokira rad i odluke Narodne skupštine jer stalnim potezanjem vitalnog nacionalnog interesa usporava zakonodavnu vlast u Srpskoj. Zbog toga mislim da formulacije o odgovornosti Srpske za nesprovođenje preporuke o ukidanju smrtne kazne nisu tačne”, rekao je Čubrilović za Nezavisne novine.

On je podsjetio da je Narodna skupština Srpske svoj posao o ovom pitanju završila na sjednici održanoj 10. marta 2009. godine kada je usvojila amandmane 122-150 na Ustav Srpske.

U Klubu Bošnjaka ranije su tvrdili da nisu protiv ukidanja smrtne kazne u Republici Srpskoj, već da su principijelno protiv usvajanja amandmana dok Srpska ne uvaži potrebne izmjene Ustava BiH koje, kako tvrde, Srpska blokira.

Iako se u Ustavu Republike Srpske nalazi provizija o smrtnoj kazni, ona se praktično ne može izvršiti jer je to zabranjeno zakonima koji su na snazi. U članu 11 Ustava Srpske piše da je ljudski život neprikosnoven, a da se smrtna kazna može propisati i izreći samo za najteže oblike krivičnih djela.

PODIJELI