Čubrilović: Poslovnik parlamenta Srpske treba dograditi

0
202

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da Poslovnik parlamenta Srpske treba da dograditi radi efikasnijeg rada parlamenta i preciznijeg definisanja nekih odredbi.

“U Poslovniku ima nekoliko članova koji su u koliziji jedan sa drugim i koji mogu da se tumače dvosmisleno”, rekao je Čubrilović.

Komentarišući ocjene da vrijeme diskusije treba organičiti na poslaničke klubove shodno broju poslanika koje imaju, on je za “Euroblic” naveo da je različita praksa parlamenata u okruženju, pa neki imaju definisano vrijeme kluba, a drugi vrijeme izlaganja po poslaniku.

Prema njegovim riječima, postoje i ekstremni slučajevi koji se u Srpskoj ne bi mogli primijeniti.

“Tako, na primjer, poslanik u Švajcarskoj ima tri minuta da iznese svoj stav, što se kod nas ne bi moglo primijeniti. Imate i parlamenata u kojima pojedini klubovi imaju čak nekoliko desetina minuta na raspolaganju, pa onda oni to vrijeme podijele onako kako im odgovara”, rekao je Čubrilović.

On je naglasao da će se u parlamentu Srpske kod izmjene Poslovnika o radu Narodne skupštine voditi računa i o jednom i o drugom.

“Vjerujem da ćemo između tih rješenja naći ono što adekvatno priliči našem parlamentu. Međutim, moram da napomenem da se sjednice naše skupštine ništa bitno ne razlikuju od rada drugih parlamenata. Negodovanja će uvijek biti ma kako da napravite Poslovnik i Kodeks ponašanja poslanika”, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, sigurno je da Narodna skupština ne može biti pretvorena u neki idealan parlament niti treba idealizovati stvari jer je to, jednostavno, demokratski proces.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here