Čubrilović: Proslavom Svetog Save čuvaju se najviše duhovne vrijednosti Srba

0
349

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas školsku slavu Svetog Savu svim učenicima i prosvjetnim radnicima u Srpskoj, ističući da se proslavom ovog svetitelja promovišu i čuvaju najviše duhovne vrijednosti srpskog naroda, posebno kultura i jezik kao temelji nacionalnog identiteta.

– U ime Narodne skupštine Republike Srpske i svoje ime, čestitam Vam školsku slavu koja se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i utemeljivača pismenosti, školstva i državnosti – navodi Čubrilović u čestitki.

On je svim učenicima i prosvjetnim radnicima poželio sreću i uspjeh u radu, kao i što bolje rezultate na individualnom planu, ističući da napredak svakog društva počiva na uspjehu pojedinca.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj. Smatra se začetnikom srpske srednjovjekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvjetnih ustanova.

/SRNA/

PODIJELI