ČUBRILOVIĆ ZADOVOLJAN DINAMIKOM IZVOĐENJA RADOVA NA DIONICI AUTOPUTA DOBOJ – PRNJAVOR

0
1766

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zadovoljan je dinamikom izgradnje mosta preko rijeke Bosne u dobojskom naselju Kladari i ocijenio da je ovaj objekat jedan on najvećih i najskupljih od ukupno 64, koliko ih je predviđeno na dionici autoputa Doboj – Prnjavor.
Čubrilović je, tokom posjete gradilištu, rekao novinarima da je do danas završena polovina planiranog posla i istakao da je u most, dužine 400 metara, do sada ugrađeno 12.500 metara kubnih betona i više od 1.000.000 kilograma armamture. 

“Jedna strana mosta gotovo je završena, a trenutno se radi druga”, izjavio je Čubrilović. 

Čubrilović je zadovoljan stanjem na gradilištu i očekuje da će radovi biti završeni u roku. 

“U ponedjeljak, 7. jula, počinju pregovori o nastavku izgradnje na dijelu koridora `Pet ce`. Završetkom ovog mosta mogli bismo imati dionicu koja će u potpunosti staviti u funkciju autoput Prnjavor – Banjaluka”, izjavio je Čubrilović. 

Čubrilović je najavio da će krajem ljeta biti raspisan tender za izgradnju mosta preko rijeke Save da bi dio autoputa kroz Republiku Srpsku imao kompaktnu cjelinu koja bi mogla imati zatvoren sistem naplate putarine. 

Direktor Javnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da se ove godine planira završetak gradnje nasipa i drenaže, te da se očekuje početak asfaltiranja koje će trajati neprekidno godinu i po dana. 

Prema njegovim riječima, dužina dionice autoputa Doboj – Prnjavor je 36 kilometara sa šest traka u koje je ugrađeno tri sloja asfalta. 

Na ovoj dionici u narednom periodu predviđena je i izgradnja još jednog velikog mosta preko rijeke Ukrine. 

Kada je riječ o naplatnim kućicama na dijelu puta Banjaluka-Gradiška, Topić je na novinarsko pitanje odgovorio da konkurs za prijem radnika još nije završen, a naplate će početi po okončanju tri postupka. 

“Prvi postupak podrazumijeva završetak građevinskih radova na objektima u Jakupovcima, nabavku i postavanje opreme, te prijem radnika”, izjavio je Topić i dodao da bi čitava procedura trebalo da bude završena tokom ljeta. 

Glavni inženjer u kompaniji “Integral inženjering” Boro Zdjelar ukazao je da vremenski uslovi ne idu na ruku izvođenju radova, ali ističe da će radom dvije smjene biti ispoštovani zadati rokovi. 

On je rekao da će u drugoj polovini avgusta biti postavljeni prvi metri asfalta na ovoj dionici. 

“Zbog geoloških osobina materijala i padavina na prvom dijelu dionice kod Prnjavora javljaju se manja klizišta. U toku je prevazilaženje tog problema”, izjavio je Zdjelar. 

On je naveo da je na ovom gradilištu angožovano više od 500 radnika, te da na obje dionice vozi 260 kamiona. 

Predstavnik nadzornog organa “IRD eptisa” Dejvid Praten zadovoljan je dinamikom radova na mostu. On, međutim, smatra da može doći do produžetka roka radi nadoknade kašnjenja zbog majskim vremenskih nepogoda.  /Srna/

PODIJELI