Čudesna priča o fotografu koga u Beogradu igra Džoni Dep

0
604

Postoji šansa da su Beograđani ovih dana naletili na Džonija Depa ili sjedeli sa njim u nekoj kafani, a da im nije palo na pamet da se iza mršavog lika sa bradom i naočarima krije holivudski superstar.

Majstori maske i šminke, bar sudeći prema prvim fotkama sa seta, napravili su sjajan posao jer Dep zaista zapanjujuće liči na čuvenog fotografa Vilijama Judžina Smita, kojeg tumači u filmu “Minamata”. Ekipa već desetak dana snima na lokacijama u Beogradu, gdje će ostati do kraja marta, kada bi trebalo da se presele u Tivat, piše Blic.

Poznat po tome što maestralno igra ekscentrične, bizarne likove (uostalom omiljeni je glumac Tima Bartona ili Džona Votersa), Dep je ovom ulogom još jednom pokazao da je nemoguće predvidjeti njegove filmske izbore. One koji ga površno poistovjećuju sa Ludim Šeširdžijom ili Džekom Sperouom treba podsjetiti da je već briljirao u biografskim ulogama kao Ed Vud, Džon Dilindžer, pa i kao Donald Tramp u satiričnoj komediji „Opklada vijeka“. Zato, zapravo, ne čudi da se opredijelio da podsjeti svijet na Judžina Smita, fotografa koji je bio spreman da žrtvuje svoj život slikajući jezive posljedice bahatosti jedne fabrike, ali i zbog toga što u eri globalnog otopljavanja i ekoloških katastrofa možda nema važnije teme za budućnost čovječanstva, piše Blic.

Film se snima prema knjizi koju su napisali Judžin Smit i njegova supruga Ajlin Mioko Smit, adaptacija je povjerena Dejvidu K. Kesleru, a režija Endruu Levitasu. Moglo bi se reći da se radi o trileru, iako je zapravo u pitanju prava životna drama, borba Davida i Golijata, odnosno Smita protiv moćne korporacije odgovorne za više do tri decenije dugo trovanje stanovnika gradića Minamata na japanskom ostrvu Kjušu, u provinciji Kumamoto. Radnja se dešava početkom sedamdesetih godina i predstavlja snažnu, dirljivu priču o tome kako su jedan čovjek i njegove moćne fotografije uspjele da natjeraju svijet da obrati pažnju i pritekne u pomoć.

Naime, nakon što su slavni dani Drugog svjetskog rata već za njim, Smit (Džoni Dep) se povukao iz društvenog života i njegova karijera stagnira. Sve dok ga stari prijatelj i urednik magazina „Lajf“ (Bil Naj) ne ubijedi još jednom da otputuje u Japan i razotkrije katastrofalno uništenje priobalne zajednice koja je decenijama žrtva korporativne pohlepe, uz podršku lokalne policije i vlade. Naoružan samo svojim vjernim fotoaparatom, Smit mora da stekne povjerenje ovih namučenih ljudi i pronađe slike koje će prenijeti svetu…

Glas za tihu patnju

Produkcija filma je prije dolaska u Srbiju provela vrijeme u tom gradu, razgovarajući sa nekim žrtvama i njihovim porodicama, željeći da dobiju podršku za projekat, u čemu su uspjeli. Reditelj Endru Levitas je zbog toga naglasio da ih ova strašna istinita priča obavezuje da naprave mnogo više od samo jednog filma.

– Džoni Dep i ja pokušavamo da damo glas onima koji su tiho patili godinama, i to je odgovornost koju ne preuzimamo olako. Slično kao i Judžin Smit te 1971. godine, osjećamo se i privilegovano, ali i ponizno, spremni da prenesemo ovu nevjerovatnu priču svijetu. Priču viđenu očima izvanrednog čovjeka, strastvenog, revolucionarnog, beskompromisnog fotoreportera koji je život proveo skrećući pažnju svijeta na zločine najkrvavijeg sukoba u ljudskoj istoriji (Drugi svjetski rat), ali i na užase Minamate. On je rizikovao sve što ima, pa i sam život, snimajući neke od najizazovnijih slika do sada i zato su svaki glumac i član ekipe odlučni da ne iznevere njegovo naslijeđe i učine da se čuju glasovi žrtava – kaže Levitas.

U filmu pored Džonija Depa glume i britanski glumac Bil Naj koji je sa Džonijem igrao i u „Piratima sa Kariba“. On se pojavljuje u ulozi urednika „Lajfa“, a tu je i čitava plejada vrhunskih glumaca japanskog porijekla – Hirojuki Sanada kojeg ćemo imati prilike da gledamo i u novim Avendžersima, zatim Tadanobu Asano i Rio Kase koje poznajemo iz „Tišine“ (Silence) Martina Skorcezea, ali i Jun Kunimura kog smo gledali u oba nastavka filma „Kil Bil“. Datum premijere još nije zakazan.

PODIJELI