ČUDO Marko je 16 godina bio potpuno nepokretan, a onda je stigao u mostarsku bolnicu i USTAO IZ KREVETA

0
546

Nevjerovatna priča stiže iz Univerzitetske kliničke bolnice Mostar. Potpuno nepokretan 54-godišnji Marko Beljan iz Livna nakon 16 godina liječenja prohodao je i postao ponovo samostalan za život.

– Marko je u više navrata liječen u Zagrebu u Klinici za infektivne bolesti „Dr Fran Mihaljević“, a kod nas je upućen na hospitalizaciju prije mjesec dana, zbog pogoršanja neurološkoga statusa, odnosno pogoršanja neuroloških simptoma njegove primarne bolesti. Pacijent je u proteklih 16 godina vođen pod dijagnozom stanja nakon preboljenog meningoencefalitisa s nejasnim promjenama na magnetnoj rezonanci mozga. Kada smo uporedili opis ranijih nalaza magnetne rezonance te zatim uradili kontrolni snimak tokom ove hospitalizacije, uvidjeli smo da su iste promjene na mozgu bile prisutne na samom početku bolesti, samo što su bile neprepoznate kao i osnovna dijagnoza. Nakon opsežne dijagnostičke obrade, neurološke, infektološke i imunološke, postavljena je sumnja na autoimunu bolest, konsultovan je imunolog i tek onda je postavljena prava dijagnoza – ispričala je za bolnički list Glas zdravlja mr sc. Nataša Pejanović-Škobić, specijalista neurologije.

Škobić je pojasnila kako je od dolaska u mostarsku bolnicu pacijent bio u uistinu lošem stanju po pitanju svih funkcija, kako zbog prisutnosti teških motoričkih simptoma, tako i zbog pratećih psihičkih i emocionalnih simptoma.

– On je bio potpuno nepokretan čovjek, vezan za postelju, nije govorio, nije jeo, nije mogao da kontroliše stolicu, mokrenje, uistinu težak bolesnik, jedan od onih koji predstavljaju pravi izazov za postavljanje tačne dijagnoze i uključivanje odgovarajuće terapije, ali isto tako i jedan od onih bolesnika zbog kojeg ste istinski srećni kada ga vidite oporavljenog kako normalno hoda, priča, jede i samostalno funkcioniše za tako kratko vreme nakon uključenja odgovarajuće terapije – istaknula je dr Škobić, piše 24sata.hr.

U svih ovih 16 godina Marko je svakih godinu do dvije išao na hospitalizaciju u Zagreb, koja je znala da traje i po mjesec dana. Primao je terapiju nakon čega bi nastupilo kratkotrajno poboljšanje.

Intenzivnom saradnjom dvije doktorke mr sc. Nataše Pejanović-Škobić, s Klinike za neurologiju i mr sc. Darije Pavlović-Rozić, s Klinike za unutrašnje bolesti, Marku su otkrili rijetku autoimunu bolest pod nazivom Bečetova bolest.

– Bolest je rijetka s obzirom na naš geografski položaj jer dominantno se javlja kod azijskih i evroazijskih naroda, te se naziva i bolest puta svile. Smatra se da je riječ o aberantnom imunosnom procesu potaknutom djelovanjem za sada nepoznatog infektivnog ili drugog okolišnog čimbenika u genetski predisponiranih osoba – pojasnila je dr Pavlović-Rozić.

– Poslije dijagnostifikovanja bolesti pristupili smo primjeni terapijskih smjernica za liječenje prema EULAR-u. Terapijske kombinacije odredili smo prema organu koji je zahvaćen. Primjenili smo zbog bolesti moždanog parenhima i mukokutanih promena parenetralno kortikostroide uz azatioprin. Na terapiju je postignut dobar klinički odgovor. Pacijent može kontrolisati mokrenje i stolicu, samostalno hodati i razgovarati – rekla je dr Pavlović-Rozić i dodala:

– Nakon deset dana hospitalizacije na Internom, pacijent ide kući s terapijom koja jeste doživotna, ali zahvaljujući kojoj Marko ima život nezavisan o drugim ljudima.

Posljednjih 16 godina Marko je liječen u Zagrebu, jer su do sada iz Livna imali tu mogućnost da svoje pacijente šalju direktno za Zagreb, dok sada praktički pacijente moraju prvo poslati u Mostar, što se po Markovom primjeru pokazalo, kao srećna okolnost. Na uspješnom završetku priče o pacijentu Marku Beljanu iz Livna, osim dr Pejanović-Škobić i dr Pavlović-Rozić, bili su uključeni i infektolog dr Sanja Šanje i dermatolog dr Anita Gunarić iz SKB Mostar. Timski rad ljekara različitih specijalnosti se i ovaj put pokazao kao ključni faktor u uspješnom liječenju bolesnika.

(24sata.hr)

PODIJELI