Čudo u Brazilu: Kit pronađen usred džungle! VIDEO

0
704

Brazilski stručnjaci za divlje životinje bili su zapanjeni kada su usred Amazonske prašume otkrili mrtvog grbavog kita, piše “The Independent”.

Sisar od 10 tona pronađen je u šikari na velikom riječnom ostrvu Maražo, koji se nalazi na ušću Amazona u Atlantski okean.

Naučnici za sada samo pretpostavljaju da je golemo stvorenje bačeno na kopno za vrijeme snažne oluje, ali im nije sasvim jasno kako je završilo toliko duboko usred šume i zašto je uopšte išlo plivati do obale.

Dugačak 11 metara i težak 10 tona

Zvaničnici Odjela za zdravstvo i okolinu države Pare rekli su kako su kita dugačkog 11 metara pronašli jer su prije toga pratili ptice grabljivice koje su se na kraju došle hraniti divovskom lešinom.

Tijelo kita nalazi se na toliko udaljenom močvarnom dijelu šume mangrova u amazonskoj delti da su stručnjacima trebala dva putovanja kako bi dospjeli do tog područja.

Grbavi kitovi obično, između avgusta i novembra, borave na južnijem dijelu brazilske obale i vrlo rijetko putuju hiljadama kilometara sjeverno do ušća Amazona, pa je zato priča još čudnija.

Mladi kit

Biolog Renata Emin, iz Instituta “Bicho D’agua”, dio je tima koji proučava tijelo kita kako bi se otkrili razlozi zbog kojih je dospio toliko duboko u amazonsku šumu. Smatra kako se kit vjerojatno odvojio od svoje majke dok su putovali u južnije krajeve.

“Još uvijek nismo sigurni kako je završio usred šume, ali pretpostavljamo da je plivao blizu obale i da ga je plima, koja je posljednjih dana bila značajna, bacila u unutrašnjost, u šume mangrova”, rekla je.

(Index.hr)

PODIJELI