Ćulum: Manje od deset razbojništava na 100 hiljada stanovnika

0
278

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj zadovoljavajuće u svim oblastima, da se svake godine bilježi sve manje krivičnih djela, kao i da je na 100.000 stanovnika evidentirano manje od 10 razbojništava, te da je slična situacija i kada je riječ o krađi automobila.

“Tako nije nigdje u našem okruženju, pa ni u Evropi, gdje se ta brojka kreće od 30 ili 40, pa do 200 razbojništava na 100.000 stanovnika”, ocijenio je Ćulum.

On je istakao da je zadovoljan radom Policije Republike Srpske, koja bilježi sve bolje rezultate.

“Nastojimo da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske što bolje pozicioniramo u međunarodnoj saradnji i trenutno imamo desetak međunarodnih akcija kada je riječ o nedozvoljenoj proizvodnji i prometu droge, krijumčarenju oružja i sajber kriminalitetu, a u narednom periodu očekujemo rezultate tih akcija”, rekao je Ćulum.

On je podsjetio da su policajci Srpske juče u saradnji sa policijom iz Holandije na području BiH uhapsili tri lica koja se dovode u vezu sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom droge, dodajući da očekuje da će i na području Holandije biti uhapšeno 14 ili 15 lica koja se dovode u vezu sa međunardonim krijumčarenjem droge.

Komentarišući deportaciju u BiH bezbjednosno interesantnih lica i njihovih porodica iz Sirije i drugih ratom zahvaćenih područja, koja je prolongirana, Ćulum je rekao je da MUP Srpske kasno dobio informaciju o tim dešavanjima iako su to lica koja treba staviti pod nadzor.

“Naš zahtjev je uvijek bio da se bezbjednosni podaci, kada je riječ o tim licim, moraju dostaviti svim policijskim agencijama u BiH, te da se provjeri identitet tih lica, kao i gdje su oni nastanjeni, ali da prvenstveno vidimo da li su oni državljani BiH ili nisu”, rekao je Ćulum.

Govoreći o migrantskoj krizi, Ćulum je sinoć za ATV ponovio da je stav Vlade Srpske jasan, a to je da Srpska nema uslova i kapaciteta za smještaj migranata.

“Mi želimo human odnos prema njima i tako i postupamo. Svi oni žele da idu dalje, zbog čega trenutno najviše problema ima u Unsko-sanskom kantonu koji je blizu granice sa Hrvatskom, iako tu nema kapaciteta za smještaj migranata”, dodao je Ćulum.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here