Ćurić: Šteta od olujnog nevremena u Trebinju više miliona KM

0
661

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić rekao je večeras da je, prema prvim procjenama, u olujnom nevremu pričinjena šteta od više miliona KM.

Ćurić, koji je i šef Štaba za vanredne situacije, kaže da svaka dva minuta dobijaju po jednu novu prijavu o šteti koja je nastala uslijed jakog udara vjetra, koji su dostizao i do 100 kilometara na čas, a da su to sada primili oko 500 prijava.

On je istakao da su posebno oštećeni gradski park, koji je u poslijepodnevnim časovima saniran, te objekat zatvorenog bazena u izgradnji, srednjoškolski centar, kao i privatni objekti na kojima je, najčešće, oštećen crijep ili dimnjak.

Navodeći da je u Trebinju duvao olujni vjetar sa orkanskim udarima, Ćurić ističe da na području trebinjskih mjesnih zajednica stanje nije alarmantno i da gradske službe mogu da odgovore na zahtjeve građana.

“Prema Boforovoj skali, koja ima do 12 jedinica, u Trebinju je zabilježena jačina između devet i 10. Kada vjetar duva tom brzinom – čupa drveće iz zemlje i nanosi velike štete na zgradama, što se i dešavalo kod nas”, naveo je Ćurić.

On kaže da su u pripravnosti sve nadležne službe – Civilna zaštita, vatrogasci, šumari, radnici Komunalnog preduzeća, “Elektro-hercegovine” i “Vodovoda”.

“Zamolio bih sve građane da imaju razumijevanja, da ne prijavljuju manje štete koje sami mogu da saniraju, jer će u narednim danima doći komisija koja će se baviti finansijskom nadoknadom, već da prijavljuju samo onu štetu koju nisu u mogućnosti da sami riješe”, naveo je Ćurić.

Komantir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević naveo je da će pripadnici ove službe u predstojećoj noći i danu pojačati prisustvo na ulicama grada, kako bi zaštiti građane i njihovu imovinu.

Operativni dio Štaba za vanredne situacije i dalje je u pripravnosti, a upozorenje građanima zbog mogućih udara vjetra na snazi je sutra do 12.00 časova, zbog čega im je data preporuka da bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje domove.

Bez snabdijevanja električnom energijom i dalje je manji dio trebinjske opštine, dok je vodosnabdijevanje uredno.

U Trebinju su jutros uslijed jakih udara vjetra oštećeni gradski park, zatvoreni bazen u izgradnji, srednjoškolski centar, te dalekovod na trasi razvodno postrojenje – trafostanica “Trebinje jedan”.

Uslijed tog kvara, bez struje su bili ostali i opštine Bileća, Gacko i Berkovići, koje su u poslijepodnevnim časovima, zahvaljujući naporu radnika “Elektroprenosa BiH” i “Elektro-hercegovine” dobile struju.

Opština Nevesinje je još bez električne energije.

PODIJELI