Čvarci skuplji od pršute

0
614

Za kilogram čvaraka, koji su se tokom svinjokolja nekada dijelili komšijama, danas u pojedinim marketima u Srpskoj treba izdvojiti i do 25 KM, što je, ističu upućeni, čak osam puta više od realnog iznosa.

Cijenu čvaraka, koji se dobijaju kuvanjem slanine i masnog svinjskog mesa, u nebo je podigla povećana potražnja, pa je tako premašila čak i cijenu pršute, koji spada pod luksuzne delikatese.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da je enormna cijena čvaraka u Srpskoj svima čudna.

– Neka realna cijena čvaraka je oko tri marke za kilogram. Očigledno su se pojedini prerađivači mesa sad, kad malo ko pravi čvarke, dosjetili da po 100-200 grama ovog proizvoda lijepo upakuju i prodaju po cijeni od 25 KM po kilogramu i to sad ide kao “ludo” – kazao je Vasić, koji je i vlasnik Mesne industrije “Trivas”.

Dodao je da je i on razmišljao o proizvodnji čvaraka, jer nakon svinjokolja uvijek ostane masnoće, što se uglavnom baca.

– Masnoća se može kupiti po cijeni od dvije do dvije i po marke, od čega se nakon što se istopi mast, dobiju čvarci, koje su ranije prodavali po pola marke, ali tad nisu bili ovoliko traženi – rekao je Vasić.

Predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS Lazo Šešić, koji je vlasnik lanca banjalučkih mesnica, kaže da je danas teško naći masne svinje.

– U posljednje vrijeme svi hrane svinje da budu što mesnatije, sa što manje masnoće, bez koje nema masti i čvaraka. U mojim mesnicama kilogram čvaraka već godinama košta 11 KM, a rasprodaju se u roku od dva dana kad stignu. Mnoge mušterije nas zamole da im ostavimo čvarke, jer znaju da idu kao alva – rekao je Šešić i dodao da mušterije uglavnom kupuju po 300 grama.

Prema riječima predsjednika Udruženja uzgajivača svinja RS Miše Maljčića, nije realno da čvarci budu osam puta skuplji od svinjske masti, koja košta oko tri marke.

– Da je cijena čvaraka nenormalna uvjerio sam se i na sajmovima gdje ovaj proizvod prodaju za deset evra po kilogramu. U kvalitet i sastav čvarak ne bih ulazio, ali da taj isti proizvod bude skuplji od suve kobasice i mesa stvarno nije realno – istakao je Maljčić.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora Murisa Marić kaže da slobodno formiranje cijena proizvoda u Srpskoj dovelo do toga da roba bude i po 300 – 400 odsto skuplja od realne cijene.

– Pojedine mesne industrije su definitivno precijenile svoje proizvode, jer su primijetili da je to nešto veoma traženo u trgovinama. Ako uzmemo u obzir da je kilogram teletine i junetine od 15 do 17 KM, onda je apsurdno da čvarci koštaju 25 KM da ne znam kakvi su i od čega napravljeni – kazala je Marić.

Tovljenici

Mišo Maljčić kaže da će cijena tovljenika ovog mjeseca biti nešto niža nego u prethodnom periodu.

– Svake godine u februaru cijene tovljenika budu niže u odnosu prethodne mjesece, jer je prošla sezona svinjokolja – rekao je Maljčić.

/Glas Srpske/

PODIJELI