Cvijanović: Aranžman sa MMF-om ostaje “živ”, neće biti nove tranše

0
284

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da će aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ostati “živ”, te da se znalo da do izbora neće biti nove tranše.

Cvijanovićeva je rekla da, što se tiče Republike Srpske, tranša nije ni potrebna jer ta sredstva nisu neophodna budžetu Srpske.

“Prihodi su stalno veći, naše projekcije su dobre. Aranžman će ostati ‘živ’ i vjerujem da će se nakon izbora, pretpostavljam kada se formiraju nove vlasti, razgovarati na drugačiji način, ali mi tu komunikaciju imamo sa MMF-om i postoje određene stvari koje još dogovaramo”, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je navela da Srpska ima otvorenu komunikaciju sa predstavnicima MMF-a, te da je ukazivala da je važno ispuniti onaj dio obaveza koje su do sada postojale da bi se mogao zaključiti pregled, kao i riješiti obaveze koje su ostale na nivou BiH.

“Kada je riječ o drugim stvarima, sada moramo da im to objasnimo jer su malo iznenađeni određenim mjerama, ali neće biti nikakav problem”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da aranžman sa MMF-om neće biti upitan, te da tranša u ovom trenutku nije ni potrebna.

Povećanje plata obaveza svih poslodavaca

Povećanje plata, po osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka, obaveza svih poslodavaca u Srpskoj, te da će Inspektorat i Poreska uprava posebnu pažnju usmjeriti na kontrolu u ovoj oblasti.

Cvijanovićeva je navela da je Vlada već mnogo puta pozvala radnike koji budu imali problema sa poslodavcima po ovom pitanju, da to prijave i da će takvi poslodavci biti sankcionisani.

Ona je podsjetila da je Vlada i ušla u ovu veliku aktivnost upravo zbog toga da bi svaki radnik dobio povećanje, a ne da bi to ostavili nekom drugom.

“Kad smo prvi put uveli neoporezivi dio dohotka od 200 KM, namjera je bila da se rastereti privreda. Sada kad privreda ima problem sa zadržavanjem radnika, odlučili smo da kroz neoporezivanje dodatnih 300 KM dohotka idemo direktno prema radnicima i da on dobiju ono što bi poslodavac inače uplatio u budžet”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da se Vlada odrekla svojih 60 miliona KM da bi radnici to vidjeli na svojim platama.

“Ovdje je najvažnije da smo mi u mogućnosti da se kao Republika odreknemo 60 miliona KM iz budžeta zato što dobro stojimo i što nam je bitno da svi ljudi koji su zaposleni dobiju povećanje plata koje uglavnom iznosi 30 KM”, napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je potvrdila da će radnici u prosvjeti dobiti dodatno povećanje plata od osam odsto od januara naredne godine, čime će početi izjednačavanje njihovih koeficijenata sa koeficijentima ostalih radnika u javnom sektoru.

“Tu neće biti problema jer su projekcije i svi parametri za sljedeću godinu dobri. Nismo stali na onome što smo ostvarili prošle godine, kada smo imali rekordne pokazatelje, već nastavljamo uzlaznom putanjom. Moramo jačati privredu i moramo raditi zajedno. Važno je da su Vlada, Privredna komora, poslodavci i sindikati zajedno kad je riječ o strateškim pitanjima”, rekla je premijer Srpske.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here