Cvijanović: BiH na 91 poziciji na listi globalne konkurentnosti

0
352

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je danas dvodnevni “Jahorina ekonomski forum” pod nazivom “Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.

Kako je navela u svom govoru, prema Izvještaju o globalnoj konkurenosti 4.0 Svjetskog ekonomskog foruma koji obuhvata 140 zemalja, Bosna i Hercegovina nalazi se na 91 poziciji.

“Nažalost, od 12 stubova koje prati Izvještaj, upravo u oblasti sposobnosti inoviranja ostvaruje najslabiji rezultat i nalazi se na nezavidnom 114 mjestu. Posebno zabrinjava podatak da je BiH tek na 131 mjestu prema sposobnosti saradnje više aktera, odnosno sposobnosti privrede i inovatora da ostvare saradnju”, naglasila je Cvijanović.

Dodala je da zato treba razmišljati pragmatično i stvarati rješenja koja će nam svima biti od koristi.

“Da bismo išli u susret ovim izazovima, u Republici Srpskoj smo formirali novo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo kao mehanizam koji će povezati potrebe društva sa naučnom i akademskom zajednicom, te uvesti alate za razvoj digitalne ekonomije.

Preko ovog ministrastva Vlada Republike Srpske će već od ove godine realizovati sedam ambicioznih projekata vrijednosti 6,6 miliona KM od kojih se dva odnose na naučnotehnološki razvoj i pet na oblast digitalizacije”, precizirala je Cvijanović na otvaranju foruma..

“Uskoro ćemo pokrenuti pilot-program „Sinergija“ kroz koji ćemo sufinansirati konzorcijume koje čine timovi istraživača i poslovnih subjekata. Želimo da podstaknemo saradnju naučnika sa poslovnim sektorom od čega svi mogu da imaju koristi.

Da bismo pripremili mlade ljude za zahtjeve budućeg tržišta rada pokrenuli smo i pilot – program dokvalifikacije visokoobrazovanih nezaposlenih lica za tražena zanimanja na tržištu rada, u oblasti informacionih tehnologija”, najavila je predsjednica RS.

Pored toga, planirano je da se uspostavo mreža STEM centara širom Republike Srpke da bi mladi usvajali korisna znanja kako bi kasnije lakše upisali tehničke fakultete i dolazili do posla.

“Osnovni preduslov digitalne ekonomije jeste kvalitetan internet za što bolju globalnu povezanost zato će Vlada preko resornog ministarstva finansirati projekat pokrivanja regionalnih centara u Republici Srpskoj besplatnim bežičnim internetom, kao i projekat kojim se olakšava procedura upisa djeteta u matičnu knjigu rođenih”, istakla je Cvijanović.

“Među usvojenim projektima je „eSanduče” s ciljem da svaki građanin i poslovni subjekat u Republici Srpskoj može kreirati sopstveno, jedinstveno „poštansko sanduče” za komunikaciju sa sistemom eUprave. Tu je i projekat koji podrazumijeva kreiranje aplikativnog softvera za sistem objedinjene naplate (SON), koji će omogućiti brz i efikasan proces objedinjenog obračuna i naplate komunalnih proizvoda i usluga: komunalna naknada, utrošak vode, gradska čistoća i ostale gradske naknade.

“Međutim, mislim da treba otići i korak dalje i ne čekati da nam promjene zakucaju na vrata. Zato bi bilo korisno da postoji operativno tijelo sastavljeno od mladih, školovanih i dinamičnih ljudi koji mogu povezati domaće preduzetnike sa inostranim fondovima. Novac postoji, ali je potrebno pronaći način da se privuče. Jedan od tih načina jeste promocija poslovnih modela koji će biti zanimljivi investitorima iz inostranstva. Treba sistemski podsticati mlade da pokreću mala preduzeća koja će razvijati inovativna rješenja. Odličan primjer podrške start-up firmama je Inovacioni centar Banja Luka koji može poslužiti kao rasadnik za slične poduhvate u drugim sredinama”, dodala je.

“Privreda zasnovana na privrednim granama koje donose sitne profite društvo dugoročno gura u siromaštvo. Potrebno je izabrati najvažnije oblasti u koje treba ciljano ulagati, što je traumatičan, ali nužan korak.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo koordinisaće izradu Strategije pametne specijalizacije koja će identifikovati maksimalno pet oblasti koje će biti pokretač razvoja Republike u budućnosti. Za sada razmatramo oblasti proizvodnje hrane, energetiku, metaloprerađivački sektor i kreativnu industriju, uz informaciono-komunikacione tehnologije koje su horizontalno integrisane u svim sektorima.

Ukratko, naš zajednički zadatak je da u narednom periodu mudro gradimo sistem podrške preduzetništvu kroz primjenu inovacija svjetskog kvaliteta koje će moći da se komercijalizuju u našoj privredi, ali i da se pojavi kao partner inostranoj privredi.

Ovaj forum odlična je prilika da se suočimo sa teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, da razmjenimo primjere dobre prakse i da jedni drugima pomognemo u procesu prilagođavanja. Republika Srpska je otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa.

Vjerujući da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove, želim svim učesnicima poželjeti srećan i uspješan rad i zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos u razradi ovih važnih tema”, istakla je u govoru Željka Cvijanović.

(Nezavisne)

PODIJELI