Cvijanović: Fokus na jačanju privrede i povećanju broja zaposlenih

0
408

U Banjaluci je održan sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Vlade Srpske i predsjednicima parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Radovan Višković, potpredsjednici Vlade Anton Kasipović i Srebrenka Golić, kao i predsjednici stranaka vladajuće većine u Narodnoj skupštini – DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, Demosa Nedeljko Čubrilović, dok NDP predstavlja Vojislav Gligić.

Na sastanku je razgovarano o radu Vlade, aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji i formiranju vlasti na nivou BiH.

Cvijanovićeva je navela da je razgovarano o gradnji puteva, hidrocentrala i magistralnog gasovoda kroz Srpsku, a potom i sekundarnog gasovoda prema lokalnim zajednicama.

Predsjednica Srpske je rekla da su ovakvi sastanci bitni i da se nastavlja zajednički rad na važnim projektima.

– Važno je da se okupimo i zadovoljna sam zajedničkim radom. Idemo u susret 100 dana Vlade. Do sada su, u skladu sa ranijim dogovorom, povećane plate za prosvjetu od osam odsto, a za radnike Ministarstva unutrašnjih poslova za 10 odsto. Imali smo i usklađivanje penzija za nešto više od dva odsto što, uz ranije povećanje za 20 odsto, pokazuje opredijeljenost za poboljšanje standarda najstarije populacije – rekla je ona.

Cvijanovićeva je rekla da Republika Srpska ide krupnim koracima naprijed i da je fokus vlasti na jačanju privrede i povećanju broja zaposlenih.

– Stvaraćemo pretpostavke za bolju privredu. Zadovoljni smo rastom BDP-a od 3,5 odsto, a naše opredjeljenje ostaje rast na 4,5 ili pet odsto. Radićemo sa našim partnerima i na povećanju plata – rekla je ona.

Cvijanovićeva je istakla da je opredjeljenje koalicionih partnera institucionalna stabilnost, za koju je pretpostavka politička stabilnost.

Predsjednica Srpske je rekla da očekuju brzo formiranja Savjeta ministara.

(RTRS)

PODIJELI