Cvijanović: Institucije moraju da prate savremene trendove

0
334

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas u Atini da je Republika Srpska svjesna izazova modernog doba u kojem njene institucije moraju da uhvate korak sa savremenim trendovima da bi omogućile napredak društva.

“Institucije pominjem na prvom mjestu jer upravo one usvajaju odgovarajuće propise i uspostavljaju zakonodavni i institucionalni okvir za nove pristupe i prakse u našim sistemima obrazovanja, javnim upravama i poslovnoj zajednici”, naglasila je Cvijanovićeva, obraćajući se učesnicima Foruma za saradnju na Balkanu i Crnom moru.

Obraćajući se u okviru panela posvećenog visokom obrazovanju i inovacijama “Digitalna transformacija i inovacije, uloga tehnologije u pokretanju budućih promjena”, premijer Srpske je istakla da jednostavniji pristup znači da se mora čvršće povezati srednje i visoko obrazovanje sa zahtjevima tržišta rada.

Ona kaže da to znači i modernizaciju javne uprave, s ciljem da postane efikasnija, jeftinija i brža u reagovanju na potrebe građana i poslovanja, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

“U vezi sa poslovanjem, to bi značilo stvaranje prostora za održive poslovne inicijative i povoljno poslovno okruženje. Širi pristup značio bi, međutim, i puno jaču interakciju između svih navedenih aktera uključujući institucije, obrazovni sistem, javnu upravu i državne službe, te poslovnu zajednicu. Ukratko, značio bi društvo okrenuto reformama i zasnovano na inovacijama”, ocjenila je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na opredjeljenje EU da proširi Digitalnu agendu na zemlje zapadnog Balkana i istakla da bi to bio značajan doprinos nastojanjima ovih zemalja da modernizuju svoje društvo i nastave da rade na onim dostignućima koja su vlade omogućile.

“Vlada Republike Srpske planira da uspostavi novo ministarstvo koje će podstaći proces inovacija i usvajanja novih tehnologija u obrazovanju, radu javnih službi i poslovnih aktivnosti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada postavila visoke ciljeve i zadatke, te da uz programe smanjenja poreza i niže troškove za novoosnovana digitalna “start-ap” preduzeća nastoji zadržati intelektualne potencijale na svojoj teritoriji, tako da mogu da projektuju i izvoze materijalne i nematerijalne proizvode na regionalna i evropska tržišta.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here