Cvijanović: Izgubljena godina zbog blokade formiranja vlasti

0
295

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je BiH ove godine propustila odličnu šansu da dođe do kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, jer nije mogla da obezbijedi ni najosnovniju stvar – formiranje vlasti nakon izbora.

– Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da ga ostvarimo. A mi nismo mogli da obezbijedimo osnovnu stvar – da formiramo vlast nakon izbora tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik (Evropske komisije), ni mišljenje, nego da li smo formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari ni kredibilnog partnera za Evropu. Ovu godinu smo definitivno izgubili. Sada ćemo neke stvari morati da radimo ispočetka – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da priča o formiranju Savjeta ministara, nažalost, traje deset mjeseci od završetka izbora.

– Sasvim normalno bi bilo da se odmah uđe u proces formiranja vlasti zato što se time ispunjava volja birača i sprovode izborni rezultati. Umjesto toga, sasvim bespotrebno imamo manipulacije, izmišljanje političkih igara i uslova i nekih drugih tema na štetu građana. Vidimo da SDA pokušava da to nekako razvodni ubacujući priču o dužim rokovima zbog svojih političkih potreba. Naš stav je jasan – izborni pobjednici treba da formiraju vlast i snose odgovornost za procese – rekla je Cvijanovićeva za Nezavisne novine.

Govoreći o principima koje su za formiranje vlasti na nivou BiH potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA, Cvijanovićeva je istakla da je i političkom Sarajevu, prvenstveno SDA, postalo preteško da nose teret da blokiraju vlast.

– Oni blokiraju i evropski proces. Mi smo davno trebali da uđemo u tu skoro pa tehničku fazu, da preduzmemo korake koje je trebalo preduzeti i prema Briselu, ali u krajnjem slučaju i prema građanima, što je važnije od Brisela. Ali sa druge strane, oni imaju neku svoju političku agendu. Željeli su da pokažu neki aktivizam i da su, navodno, voljni da uđu u proces. Ali opet su pronašli `razloge` da odugovlače i spominju neke kratke rokove. Kada imate političku opredijeljenost, onda sve možete da ispoštujete u veoma kratkom vremenu. Ali bio im je prevelik pritisak pa su rekli da su se dogovorili, a sad treba da završe sve svoje kongrese i događaje – kaže Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da SDA želi da smanji prostor SNSD u vlasti, zato što za njih nije željeni partner.

– Za njih su željeni partner SDS i PDP, jer su s njima mogli bolje da sarađuju nego što su SDS i PDP željeli da sarađuju sa svojim institucijama u Srpskoj, odakle su i izabrani na pozicije. Formirali su vlast sa izbornim gubitnicima, a sad su još veći gubitnici, jer su na izborima izgubili još više glasova – podsjetila je Cvijanovićeva.

Komentarišući postavljenje godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kao uslov za formiranje vlasti, ona je rekla da je to izmišljena tema.

– To je učinjeno samo da bi mogli imati dovoljno jak `argument` da oni to odgađaju beskonačno zato što znaju da postoji rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Čak su i dobronamjerni stranci jasno rekli da to nije nikakav uslov – rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome na šta je SNSD pristao kada je riječ o saradnji sa NATO, Cvijanovićeva je navela da je to vrlo jasno definisano u principima za formiranje vlasti na nivou BiH.

– Nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO. Smatramo da nam saradnja s NATO treba da jačamo naše bezbjednosne kapacitete, ali to ne znači da treba da uđemo u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO nego prema bilo kojem vojnom savezu. Kada je riječ o ANP, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, već samo proste političke agende i to one sirove – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da zbog preokupacije NATO i sličnim temama trenutno niko ne spominje druga pitanja koja su definisana kao obaveza, a riječ je nastavku ekonomskih, socijalnih i drugih reformi, te da treba nastaviti sa radom koji je povezan sa Reformskom agendom.

– Ta reformska agenda sadrži set mjera koje treba da poprave ekonomsko-socijalnu situaciju. Mi hoćemo da povećavamo plate i penzije. Želimo pomoći socijalnim kategorijama i poboljšati obrazovanje da ne bismo edukovali kadar koji nikad neće zaraditi platu niti imati radno mjesto. Tu je i demografska situacija, odnosno problem ljudi koji odlaze odavde, a posebna priča su migranti koji dolaze. Vlada Srpske radi, ali potrebna nam je kompaktnost i okupljenost oko reformi na svim nivoima, a mi pričamo o NATO – kaže Cvijanovićeva.

Ona je istakla da Vlada Srpske dobro radi svoj posao i da Narodna skupština izglasa sve ono što je dogovoreno.

– Ali nemoguće je završiti priču u vezi sa mostom `Bratoljub`, jer se nemamo s kim dogovoriti o tome kako realizovati dogovorene strategije i slično. Zato su neki projekti usporeni, jer su na nivou BiH uspavani, ne reaguju i ne žele da sarađuju s Srpskom. A šta oni rade? Izgube izbore i deset mjeseci sjede u foteljama. Kredibilniji bi bili da kažu da izlaze iz vlasti i da onda pokušaju ravnopravno naći svoje koalicione partnere. To bi bilo kredibilnije od njih da kažu tražite vi, tražićemo i mi – kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o spoljnoj politici, ona je istakla da Srpska želi saradnju sa svima.

– Ne možemo da se izolujemo. Ne treba nam niko za neprijatelja. Svijet je usmjeren negdje drugo i dobro je da nismo dio toga. Loše je kad nas uvlače u te rasprave pa kažu ima lošeg uticaja ovih ili onih. Mi smo sićušni u globalnim razmjerama. Jedini način je da gradimo prijateljstvo sa svima. Partnerstvo, prijateljstvo, investicije. Negdje ćete biti samo partner, negdje pravi prijatelji. Najbitnije je da ni na političkom, ni na ekonomskom planu ni sa kim ne smijete biti u neprijateljskim odnosima – rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

PODIJELI