Cvijanović: Moguće još jedno povećanje penzija

0
703

Penzionere u Republici Srpskoj čeka još jedno povećanje penzija do kraja godine, najavila je premijerka Željka Cvijanović.

Ovim novostima prijatno su iznenađeni Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske i Ilija Stevančević, predsjednik Skupštinskog odbora za praćenje stanja u penzijskom sistemu.

“Opredjeljenje Vlade jeste da se nastavi sa povećanjem penzija i nakon ova dva odsto, svakako i nakon što se urade analize, kao što smo i do sada to radili, prva prilika, moguć i tokom ove godine da će biti još jedno usklađivanje penzija, odnosno povećanje”, rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

“Zahvaljujem se i ovoj nagovjesti koliko smo i odvojeno razgovarali i ovdje da će biti još novog povećanja i da ćemo i u ovoj godini osjetiti nešto više. Predsjednici sam predložio i da oni mali, najmanji to osjete malo više”, rekao je predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj.

“Eto čuli ste, jednu ohrabrujuću vijest da predsjednica Vlade kaže da će u 2018. godini biti još dodatno povećanje penzija, a to isto je meni obećao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik”, rekao je predsjednik Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijskog osiguranja NSRS Ilija Stevančević.

Osim borbe za veće penzije, Udruženje penzionera boriće se i za mjesto u Ekonomsko socijalnom savjetu. Rade Rakulj kaže da mogu da ponude znanje i iskustvo i da se bolje bore za penzionersku populaciju, što sada, kaže, Sindikat ne čini. Predsjednik Udruženja penzionera kaže da su sindikalci često bili i protiv povećanja penzija.

“Predsjednica Sindiakta Republike Srpske je na skupštini nedavno govorila o tome da niko drugi ne može biti partner Vladi nego poslovnan zajednica i sindikat. Dakle, to je direktan uticaj, udar na nas, na naše udruženje”, rekao je predsjendnik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj.

Penzioneri su uvijek imali našu podršku i naš rad je na kraju usmjeren u korist penzionera odgovara Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske. Kaže da penzioneri imaju svoje udruženje, sindikat, dvije stranke, predstavnike u Upravnom odboru Fonda PIO, ali nije im mjesto u Ekonomsko-socijalnom savjetu.

“Tako da bih ovakvo ponašanje okarakterisala kao neznanje ili zlu namjeru ili nešto treće, ali to samo predsjednik Rakulj zna šta je želio time da postigne. Zakon o Ekonomsko socijalnom savjetu jasno piše da su članovi ESS predstavnci poslodavaca, dakle vlasnika kapitala, reprezentativni sindikat i predstavnici Vlade Republike Srpske”, rekla je predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Glavna funkcija ESS je kolektivno pregovaranje, tako da tamo mjesta penzionerima nema, kaže Ranka Mišić. Predsjednica vlade na pitanje da li podržava ideju da penzioneri imaju predstavnika u ESS porucuje da je “za sve što je demokratsko”.

atv

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here