Cvijanović: MUP Srpske – Stub bezbjednosti i čuvar našeg poretka i identiteta

0
402
Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, kao stub bezbjednosti i čuvar našeg poretka, ali i našeg identiteta, ima nezaobilaznu ulogu u čuvanju naše slobode i razvoja Republike.

Cvijanovićeva je naglasila da i ove godine ponosno obilježavamo Dan policije u miru i slobodi, svjesni važnosti očuvanja i jačanja republičkih institucija i opredijeljenosti da razvijamo Republiku Srpsku.

“Dan kad je formirana Policija Republike Srpske jedan je od najvažnih datuma koje obilježavamo. I sve ove godine od svog nastanka Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske predstavljaju garanciju našim građanima da će živjeti mirnije i bezbjednije, a da će Republika uživati stabilnost koju zaslužuje”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju na centralnoj svečanosti u Banjaluci povodom obilježavanja Dana policije Republike Srpske.

Ona je izrazila zahvalnost i poštovanje prema svim pripadnicima MUP-a koji su, uz borce Vojske Republike Srpske, branili i odbranili Republiku u ratu, a posebno prema svima onima koji su dali svoje živote ili dijelove tijela za slobodu koju mi danas uživamo.

“Naša je dužnost da tu slobodu ostavimo generacijama koje dolaze, a Republiku Srpsku da razvijamo i jačamo. I u čuvanju naše slobode, i u razvoju naše Republike, MUP Republike Srpska ima nezaobilaznu ulogu, kao stub bezbjednosti i kao čuvar našeg poretka, ali i našeg identiteta. Naši su građani toga svjesni, i zato i ne iznenađuje to što već mnogo godina po svim anketama Policija Republike Srpske spada u red institucija u koje građani imaju najveće povjerenje”, istakla je predsjednik Republike.

Cvijanovićeva je naglasila da građani Srpske imaju očekivanja i kad je riječ o zaštiti njihove lične bezbjednosti, ali i zaštiti Republike Srpske u cjelini.

“Zato je važno da nastavimo sa ulaganjima u objekte, opremu, oružje, da povećavamo plate pripadnicima policije i stvaramo bolje materijalno-tehničke pretpostavke za njihov rad i usavršavanje. U naše Ministrastvo unutrašnjih poslova i redove policije danas stupaju mnogi mladi ljudi i oni su garancija njenog kontituiteta, ali i opstanka Republike”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da MUP nosi snažnu identifikaciju sa svim onim vrijednostima na kojima počiva Srpska pa nije slučajno to što je često na udaru svih onih koji ne žele dobro Srpskoj.

“Iako smo mnoge prepreke, zamke i probleme ostavili iza nas, svi mi odlično znamo da su pred nama još mnogi izazovi, zato svi zajedno kao društvo, oslanjajući se na naše institucije, moramo biti sposobni da odgovorimo na te izazove”, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Republike Srpske je naglasila da je zato važno da jačamo sve naše institucije, uključujući i našu policiju, da nastavimo da izgrađujemo Republiku i činimo je sve stabilnijom na političom, ekonomsko-socijalnom i finansijskom planu, i da ne gubimo iz vida da naši građani imaju očekivanja od svojih institucija, pa tako i od svoje policije.

“Zbog toga nam je potrebna organizovana, opremljena i dobro obučena policija, koja će biti u stanju da se izbori sa svim bezbjednosnim izazovima, uključujući i one najozbiljnije poput terorizma, kao i aktuelne migrantske krize. Da bismo odgovorili tom zadatku, potrebno je da sarađujemo sa drugim policijama i bezbjednosnim agencijama u regionu i svijetu i ponosni smo na mnoge uspješne akcije koje su pripadnici MUP-a Republike Srpske proveli zajedno sa partnerima iz drugih zemalja”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da su Republika Srpska i njena policija neraskidivo povezane.

“Kao što je obaveza pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova da brinu o bezbjednosti građana i čuvaju javni red i mir u Srpskoj, tako je i naš zadatak da brinemo o našoj policiji i odlučno se suprotstavimo svim napadima na MUP i njegove pripadnike, te da ne dozvolimo da bilo ko urušava njegov autoritet”, poručila je Cvijanovićeva, čestitajući Dan policije svim pripadnicima MUP-a i građanima Republike Srpske.

(Srna)

PODIJELI