Cvijanović: Okupljeni oko interesa Republike mnogo toga možemo zajedno da uradimo

0
440
Novoizbrani predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Josip Jerković položili su zakletve pred Narodnom skupštinom nakon što su im uručeni sertifikati.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će njena osnovna ideja kao predsjednika Republike biti ista ona kojom je bila rukovođena i u prethodnom periodu, a to je jaka, stabilna i prosperitetna Republika Srpska.

– To je Republika koja ima jasno artikulisan politički stav i koja se ne plaši da ga izrazi. To je Republika otvorena za svakoga da u njoj živi ko poštuje njene zakone i ko je spreman da nadograđuje njene vrijednosti. To je Republika koja će nastaviti da se razvija i gradi, i u kojoj će institucije nastaviti da rade na poboljšanju uslova za život njenih građana – rekla je Cvijanovićeva u obraćanju u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je dodala da je to i Republika koja je poštovana spolja i iznutra i koja gradi partnerstva sa drugima, ne gubeći strpljenje, volju ili upornost da gradi mostove saradnje sa drugima čak i onda kad se čini da su razlike nepremostive.

– Iako smo malobrojni u poređenju sa mnogim drugim narodima ili republikama, vjerujem u naš ljudski i svaki drugi potencijal. Ako smo okupljeni oko interesa Republike, onda mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Ako smo razjedinjeni i ako su nam institucije slabe, onda ništa nećemo ni moći, ni postići. Vlada na čijem čelu sam bila u prethodnom mandatu rukovodila se upravo tom idejom. Radili smo zajedno sa predsjednikom Republike i našom Narodnom skupštinom kao veliki tim. Zato smo uspjeli da savladamo brojne prepreke, da očuvamo političku stabilnost i obezbijedimo privredni rast – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da izbor za predsjednika Republike doživljava kao priznanje za sve ono što je, zajedno sa svojim kolegama, činila kao predsjednik Vlade u vremenu koje nije bilo nimalo lako i u okolnostima u kojima su brojni politički i finansijski izazovi prijetili sa svih strana.

– Ali, razumjela sam tad, kao što razumijem i sad, da su jake institucije najbolja odbrana od svih prijetnji i najbolja garancija opstanka Republike – naglasila je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon inauguracije.

Ona je istakla da su stabilne institucije garancija izvršenja obaveza prema građanima i korisnicima budžeta, one su garancija izgradnje infrastrukture i ukupnog razvoja Republike, garancija da će se poštovati životi i napori onih koji su stvarali i gradili Republiku i da će vlast biti spremna za sve ono što će se morati rješavati u budućim vremenima.

– Danas je važan dan jer je nakon sprovedenih izbora konstituisana jedna od naših ključnih institucija – Narodna skupština Republike Srpske u novom sazivu, pred kojim svečanu zakletvu polažu predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

Uskoro će u ovom visokom domu biti izabrana i nova Vlada Republike Srpske, a odmah potom biće usvojeni naši strateški dokumenti – Budžet za 2019. godinu i Program ekonomskih reformi. Ovim pokazujemo našu sposobnost da sprovedemo izbore na demokratski način i budemo efikasni u formiranju vlasti, kako bi naše institucije nastavile nesmetano da funkcionišu – rekla je Cvijanovićeva.

Navodeći da će u naredne četiri godine zajedničkog mandata i političkog i institucionalnog rada sigurno nailaziti na brojne prepreke, izazove, probleme, Cvijanovićeva je naglasila da je zato važno da se u Republici Srpskoj obezbijedi jedinstvo institucija i mobiliše dovoljno političke volje da bi radili na programu razvoja Republike i učvršćivanju njene ustavne pozicije.

– Zato je važno da sa timom iz Republike Srpske, na čelu sa našim dosadašnjim predsjednikom i novoizabranim srpskim članom Predsjedništva BiH, tijesno sarađujemo i usaglašavamo pozicije i stavove Republike. Kao predsjednik Republike radiću na obezbjeđivanju institucionalnog i narodnog jedinstva. Svijest o važnosti Republike, njenog očuvanja, njene političke, institucionalne, finansijske stabilnosti i njenog ukupnog identiteta mora biti dominantna – poručila je Cvijanovićeva.

Iako su neki, dodala je ona, priželjkivali, a nažalost, čak i radili na njenoj destabilizaciji, građani su ponovo i na ovim izborima jasno poručili da je Republika Srpska iznad svega i da je Republika Srpska na prvom mjestu.

– Zato i danas želim da iskažem duboku zahvalnost i poštovanje prema onima koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u Republiku Srpsku. Za sve nas koji obavljamo najodgovornije funkcije, ali i za sve druge koji na bilo kojem mjestu rade u okviru sistema ili učestvuju u bilo kojem procesu važnom za Republiku, ove žrtve moraju biti osnovna vodilja u borbi za njeno dalje jačanje i razvoj, i za njenu odbranu u ovim i svim drugim izazovnim vremenima – naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Srpska danas stabilna, te da je vrijeme u kojem se danas obraća Narodnoj skupštini kao novoizabrani predsjednik Republike sasvim drugačije od onog vremena kad je to u dva navrata činila kao mandatar za sastav vlade.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će vrijeme u kojem će neki novi predsjednici ili premijeri to činiti biti bolje od ovog današnjeg, a to će značiti da se Republika kreće i da ide naprijed.

– Već 16 mjeseci uzastopno bilježimo pozitivnu stopu realnog rasta BDP-a, a prvi put on je dostigao iznos više od 10 milijardi KM. Postigli smo najviši nivo zaposlenosti od kada se mjeri ova statistička kategorija u Srpskoj, kao i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom i naša industrijska proizvodnja bilježi kontinuiran rast. Budžet Republike Srpske je u potpunosti stabilan, bez bilo kakvih neizmirenih dugovanja. Izgradili smo više od 100 kilometara auto-puta i realizovali brojne druge projekte saobraćajne ili komunalne infrastrukture, izgradili ili rekonstruisali škole, bolnice, studentske domove, vrtiće i sve to – upravo zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i disciplini – naglasila je Cvijanovićeva.

U obraćanju u Narodnoj skupštini Srpske, novoizabrani predsjednik Republike je podsjetila da su u proteklom periodu kroz više koraka povećane penzije za oko 20 odsto, povećan je i budžet za podsticaje u poljiprivredi, porodične i lične invalidnine i borački dodatak i druga socijalna davanja, kao i plate svim radnicima – i u javnom i u privatnom sektoru, uvedena su i neka nova prava kao što je naknada za nezaposlene porodilje, zatim civilne invalidnine, kao i naknada za demobilisane borce koji imaju više od 65 godina, a nemaju 15 godina osiguranog staža.

– Posebno sam zadovoljna što smo sve pozitivne pomake u ekonomskoj i socijalnoj sferi ostvarili u bliskoj saradnji i kroz iskren dijalog sa našim socijalnim partnerima. Gradeći bolnice, škole, vrtiće, putnu infrastrukturu, turističke komplekse, nastojali smo voditi računa o ravnomjernom razvoju i potrebama svih dijelova Republike Srpske. Ali, znam da je još mnogo izazova pred svima nama, zato je važno da u najkraćem roku izaberemo novu vladu zbog čega i namjeravam da odmah sutra, svog prvog radnog dana kao predsjednik Republike, imenujem mandatara – najavila je Cvijanovićeva.

Kasnije će svečanu zakletvu položiti i potpisati član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik i obratiti se poslanicima.

Prvoj sjednici novog saziva Narodne skupštine prisustvuje premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, ambasador Kine u BiH Čen Bo, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i brojni predstavnici političkog i javnog života Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

Svečani koktel biće upriličen u restoranu Narodne skupštine Republike Srpske.

Srpskainfo

PODIJELI