Cvijanović: Srpska ne može riješavati probleme migranata

0
333
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Republika Srpska ne može da rješava problem migranata u BiH i da nema uslove za njihov smještaj.

“Na Savjetu ministara je da rješi problem migranata. Ništa do sada nisu uradili i sve umijeće pravljenja određenog aranžmana bilo je u tome kako da rasporede policiju Federacije BiH na teritoriju Republike Srpske, a poznato je da po ustavu na to nemaju pravo”, istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je poručila da ne mogu da razmišljaju da policiju kantona niti policiju FBiH razmjeste na prostor Republike Srpske niti obrnuto.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske prije više od godinu dana donijela jasne zaključke da Republika Srpska ne može smještati migrante, jer za to nema uslove.

Cvijanovićeva je napomenula i da je učestvovala na raznim sastancima na kojima su sve evropske zemlje apelovale da Republika Srpska pokaže solidarnost o pitanju smještaja migranata, ali da im je odgovorila da će to učiniti kada je oni pokažu i otvore svoje granice.

“Mislim da će ih tada biti malo, jer su svi naumili da idu u EU”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Senata Republike Srpske.

Ona je naglasila da je za svaku osudu osmišljavanje strategije navodnog rješavanja problema migranata smještanjem u srpska povratnička sela ili na prostore koji se nalaze u Federaciji BiH.

“Ne znam kako ćemo se kretati o pitanju migranata. Morate da pitate ljude koji sjede u Savjetu ministara, koji su više puta zaduživani od Predsjedništva BiH da izađu sa jasnim i preciznim planom mjera koje će biti zasnovane na uključivanju svih različitih nivoa vlasti iz svoje nadležnosti da se pokuša rješiti ili sanirati problem migranata”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je problem sa migrantima dug četiri do pet godina i da je to zapušteno pitanje u okviru kojeg se pokušavaju naći određena ad hok rješenja, a da se nije vidio nikakav sistematični pristup i u krajnjem slučaju bilo kakav odgovoran pristup tom pitanju.

Cvijanovićeva je rekla da žali i razumije sa kojim se teretom nose kantonalne i opštinske vlasti Bihaća.

“S druge strane, Republika Srpska nije ta koja bi mogla da rješi taj problem s obzirom na to da je od početka bilo neophodno da se izradi adekvatan plan”, kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, taj plan bi podrazumijevao šta treba da rade institucije, a prije svega trebalo bi da se vodi računa o tome na koji način može i treba da se ojača granica BiH.

“U vrijeme kada sam govorila da se umjesto zapošljavanja po ministarstvima na nivou BiH, izmišljenim agencijama, trebalo naći načina da se ljudi zaposle da bi taj posao radili adekvatno niko o tome nije mario. Uslijedilo je stranačko zapošljavanje s ciljem izbornih obećanja i ovaj problem sa migrantima se vuče sve ove godine kao trakavica”, dodala je Cvijanovićeva.

PODIJELI