Cvijanović: Svi zajedno da rade na društvu jednakosti

0
300
Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da vjeruje u društvo jednakosti muškaraca i žena, te da stereotipe koji postoje u određenoj mjeri svi zajedno u društvu moraju da razbijaju.

Cvijanovićeva je, nakon posjete izložbi u Beogradu o znamenitim ženama Srbije koja je upriličena u okviru međunarodne konferencije “Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne”, rekla novinarima da je izuzetno važno da svi imaju isti pristup obrazovanju, radnim mjestima i jednako plaćene poslove bez obzira na pol.

“Iz tog razloga podržavam priču o ženama koje su lideri, koje donose odluke, ali isto tako i žena koje zajedno sa muškarcima odlučuju”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla potrebu za dodatnim jačanjem ekonomske nezavisnosti žena.

“Treba da razbijamo postojeće barijere. Vjerujem u društvo žena i muškaraca, da smo podjednako svi tu da gradimo bolje društvo za buduće generacije”, rekla je Cvijanovićeva.

Naglasivši da je svjesna da svuda u regionu nije tako, Cvijanovićeva je istakla da su žene u Srpskoj i poslanici, načelnici, gradonačelnici i ministri, te da je ona predsjednik Republike, a da je ranije bila premijer.

“Ono što je upečatljivo, kada je riječ o Srpskoj, jeste da te žene dolaze iz jedne partije. To je trend koji treba da postane politika svih stranaka”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da nema egzaktne podatke o platama žena u privatnom sektoru, dodavši da u javnom sektoru nema razlike između žena i muškaraca.

Cvijanovićeva je dodala da Vlada Srpske godinama radi na ekonomskom osnaživanju žena, da je jedno od opredjeljenja da se jača njihova pozicija na selu, te je u skladu s tim izrađen niz programa da bi one bile ohrabrene.

“Nikad nisam osjetila problem što sam žena u politici, ali kao predsjednik dolazim u situaciju da prosto protokolarno obavljam stvari i razmišljam šta neki svijet misli kada vam postrojeni pripadnici policije predaju raport”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da treba raditi na otklanjanju mentalnih barijera.

“Ako postoje stereotipi, a postoje u nekoj mjeri, svi zajedno moramo da ih razbijamo. Vjerujem u društvo jednakosti muškaraca i žena, znajući da su žene zapostavljenije u ruralnim sredinama, tako da su vlade Srpske i Srbije usmjerene na tu kategoriju”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila Srbiji na sredstvima za pokretanje biznisa koja Srpska udružuje sa svojim sredstvima usmjerenim na zapošljavanje mladih i žena.

PODIJELI