Da li je bolji evropski ili američki način života?

0
454

Nakon što je nova šefica evropske komisije Ursula fon der Lejen formirala portfelj za “Evropski način života”, mnogi su se zapitali šta to znači, a pojedini evroparlamentarci su se pobunili zbog tog naziva.

Manfred Veber iz Evropske narodne partije je upitao: “Da li neko u ovoj prostoriji želi da živi afričkim načinom zivota? Ili američkim načinom života?”

Tim povodom, ugledni portal “Politiko” uporedio je evropski i američki način života i, pored ostalog, ustanovio da je životni vijek u Eropi duži nego u SAD, da su Evropljani siromašniji od Amerikanaca, ali da kupuju više automobila, kao i da su stanovnici SAD gojazniji.

Evropska unija ima znatno brojnije stanovništvo od Sjedinjenih Država iako SAD imaju bar dvostruko veću teritoriju, navodi “Pilitiko”.

EU ima više od 512 miliona stanovnika, a Sjedinjene Države 327 miliona ljudi, što znači da je stanovništvo EU oko 1,5 brojnije od američkog.

Kada je riječ o tome da li su razvijenije EU ili SAD, portal je upotrijebio takozvani Indeks humanog razvoja, prenosi “Blic”.

U pitanju je formula kojom se mjere siromaštvo, pismenost, obrazovanje, životni vijek, kao i drugi faktori za zemlje svijeta.

Mnogi pomoću te formule svrstavaju zemlje u razvijene (zemlje prvog reda), zemlje u razvoju (zemlje drugog reda) i zemlje trećeg svijeta.

SAD i Evropska unija su visoko razvijeni dijelovi svijeta, ali EU u prosjeku ima mnogo manji BDP po glavi stanovnika – oko 36.532 dolara u odnosu na američki 62.641 dolar.

Sa druge strane, građani EU žive duže – očekivani prosječni životni vijek državljana EU je 81, a u SAD 79 godina.

Prema Indeksu humanog razvoja, SAD su u nešto boljem položaju sa 0,924, dok taj indeks kod EU iznosi 0,884.

Jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice jeste gojaznost, a s njim se mnogo više bore Amerikanci nego Evropljani.

Na listi na kojoj se po procentu gojaznog stanovništva porede američke savezne države i države Evropske unije, a koju je “Politiko” napravio prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prvih 30 mjesta zauzimaju države koje čine SAD, dok se prva evropska država, Malta nalazi tek na 31. poziciji.

Što se tiče ishrane, građani EU jedu oko tri puta manje prerađenog mesa nego građani SAD.

Oni jedu i nešto manje crvenog mesa nego Amerikanci, a jedu malo više povrća.

Međutim, oni piju dvostruko više slatkih pića, pokazuju podaci Svjetskog izvještaja o ishrani.

To znači da se Evropljani u prosjeku zdravije hrane od Amerikanaca.

Kada je riječ o štedljivosti, izgleda da su lekcije svjetske ekonomske krize iz 2008. godine još veoma aktuelne u Evropi, pa su Evropljani generalno štedljiviji, navodi “Blic”.

Amerikanci imaju tendenciju da gomilaju više duga nego građani EU. Deceniju nakon finansijske krize, američki dug domaćinstava je oko 80 odsto BDP zemlje, dok je u EU dug domaćinstava tek oko 62 odsto BDP.

Nivo nejednakosti plata tokom vremena je stabilan i u Sjedinjenim Državama i u EU, ali je u SAD nejednakost konstantno za oko 50 odsto veća nego u EU.

Najniže prosječne plate u EU su u Bugarskoj – manje od 500 evra mjesečno, a najviše u Luksemburgu – oko 3.500 evra.

Najniže prosječne plate u SAD su državi Misisipi u i iznose oko 2.500 dolara, a najviše u Distriktu Kolumbija sa oko 5.900 dolara.

Istraživanje “Politika” je pokazalo da Evropljani više kupuju automobile.

Protekle godine je u EU prodato 268,3 automobila na 10.000 stanovnika, dok je u SAD ta brojka mnogo manja – 162,1, pokazuju podaci Međunarodne oganizacije proizvođača motornih vozila.

Što se tiče trenda u posljednje četiri godine, čini se da Amerikanci sve manje kupuju automobile.

tanjug

PODIJELI