DA LI JE KAFA U PLASTIČNIM ČAŠAMA ŠTETNA?

0
303

Nekada su plastične čaše u ruci dok se čovjek probija kroz gužvu u metropoli bile sinonim za Zapad, ali taj način života odavno se preselio i kod nas, te nam je kafa za ponijeti imperativ.

Uzimamo je usput, na putu do posla i pijemo s nogu dok se probijamo kroz gužvu. Kafa jeste najpopularnija, ali piju se i sokovi, čajevi i sve moguće vrste napitaka. A da li je to bezbijedno?

Da li vam je ikad prošlo kroz glavu pitanje koliko je zapravo bezbijedno piti kafu za ponijeti koja vam je postala svakodnevni ritual? Miroslav Otašević, inženjeru prehrambene tehnologije i jedan od idejnih tvoraca projekta “Šta jedem?” pričao je o ovoj temi.

– Plastične ambalaže za jednokratnu upotrebu mogu u sebi sadržati preko 150 različitih aditiva. Neki aditivi se dodaju u cilju unapređenja karakteristika ambalaže, neki se dodaju u cilju pojeftinjenja proizvodnje, a neki su se tu “zatekli” zbog nečistog procesa proizvodnje. Jedno je sigurno: povišena temperatura dramatično ubrzava migraciju molekula ambalaže u tečnost. Ovo naročito treba imati na umu prilikom konzumacije toplih napitaka, kao i prilikom pranja plastičnog posuđa na visokim temperaturama. Rečenica: “Pa juče sam pila kafu iz plastične čaše, nije mi bilo ništa..” je sasvim tačna. Ali da li ste uzeli u obzir kumulativno dejstvo (nagomilavajući učinak) ukoliko je to svakodnevna, učestala navika? – objašnjava za Žena.rs Miroslav Otašević.

A posebno su opasne upravo tečnosti za ponijeti, i to zbog velike kontaktne površine između tečnosti i zidova plastične ambalaže.

Koliko opasnih materija postoji u šolji pića za ponijeti?

Ovo su samo neka jedinjenja koja svojim kumulativnim dejstvom mogu negativno da utiču na zdravlje:

Stiren

Uobičajeni sastojak polistirena (striropora). Utiče na smanjenje hemoglobina i trombocita; Izaziva neurotoksični efekat, nervozu, anksioznost; Povećava rizik od raka pankreasa i jetre; Može dovesti to hromozomskih i limfnih ambnormalnosti; Prenosi se putem mlijeka sa majke na novorođenče.

Bisfenol A (BPA)

 

 

Izaziva rak dojke; Usporava razvoj mozga ženske djece ukoliko je majka u trudnoći bila izložena BPA; Ometa endokrini sistem i utiče na polne hormone kod djevojčica; Utiče na pojavu raka prostate i smanjuje broj spermatozoida kod muškaraca; Umanjuje imunitet; Osoba izložena BPA je agresivna i hiperaktivna.

Formaldehid

Dovodi se u vezu sa leukemijom i pojavom raka nosa.

Ftalati

Ometaju endokrini sistem; Kod djevojčica djeluju kao slabi estrogeni i dovode do pojave “ranog puberteta” što kasnije može uzrokovati pojavu raka dojke.

Vinil hlorid i Dioksin

Oba jedinjenja su kancerogena. Vinil hlorid je jedno od prvh jedinjenja koje je proglašeno kancerogenim (radnici koji rade sa ovim jedinjenjem, u izraženo povišenom procentu oboljevaju od raka dojke). Dioksin ometa pravilan rad endokrinog sistema i takođe utiče na rak dojke.

U principu, najpametnije bi bilo da izbjegavate tople napitke u plastičnoj ambalaži, posebno na svakodnevnom nivou. Ukoliko je ambalaža višeslojna, obevezno provjerite koje je oznake ambalaža u dodiru sa tečnošću. Spoljna ambalaža je mnogo manje bitna. Ako ste se već opredijelili za topli napitak u plastici: najbezbjednije su one sa oznakom 5, 4, 2, 1 (u trouglu).

Ako više puta koristite plastičnu ambalažu (recimo, voda koju ponesete od kuće) ona ne smije biti oštećena, izgrebana i neka obavezno bude sa navedenim oznakama: (5, 4, 2, 1). Nemojte ambalažu izlagati toploti i suncu, na taj način se višestruko povećava migracija opasnih molekula u tečnost.

(Blic žena)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here