Da li ste čuli za sindrom kompjuterskog vida?

0
321

Sindrom kompjuterskog vida je stanje koje se manifestuje glavoboljom, zamagljenim vidom, bolovima u vratu, zamorom očiju, problemima sa fokusiranjem pogleda, suvim očima, a nastaje zbog naprezanja očiju, vrata i ramena i rjeđeg treptanja u toku gledanja u monitor.

Ukoliko je svjetlo u prostoriji neadekvatno ovi problemi se pogoršavaju.

Ukoliko za kompjuterom provodite više od dva sata, ne koristite adekvatnu stolicu, visina stola i položaj monitora nisu odgovarajući, postoji velika vjerovatnoća da osjećate ove tegobe.

Uobičajeno je da trepćemo 16 do 20 puta u minutu, međutim, taj broj se u toku rada za kompjuterom smanjuje na 6 do 8 treptaja. Ovo prouzrokuje suvoću, svrab i peckanje očiju. Osim toga, dugotrajno fokusiranje na monitor zamara mišiće oka.

Da biste minimizirali ove probleme, trebalo bi da uvedete nekoliko navika i da ih se pridržavate.

-Smanjite kontrast svijetla na monitoru i svijetla u prostoriji. Spoljašnje svijetlo bi trebalo da dolazi sa strane, ne sprijeda ili otpozadi.

-Koristite naočare sa antirefleksnim staklom.

-Na svakih sat vremena, napravite pauzu od 5-10 minuta.

-Na pauzi ustanite od stola, prošetajte, istežite se.

-Ukoliko je potrebno, koristite vještačke suze.

-Neka vaš monitor bude na udaljenosti od 50-70 cm, i malo ispod nivoa vaših očiju.

-Podesite veličinu slova koja vam odgovara.

-Primijenite pravilo 20-20-20, na svakih 20 minuta gledajte 20 sekundi u tačku koja je od vaših očiju udaljena 20 stopa, tj. 6 metara.

-Ili svakih pola sata, 20 sekundi držite zatvorene oči.

-Uz konsultaciju sa ljekarom, nabavite naočare sa malom dioptrijom koje će vam pomoći u fokusiranju pogleda na predmete u vašoj blizini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here