DA LI STE PREVARILI NEKOGA? Danas je svjetski DAN ŠALE ili “Dan svih luda”

0
405

Svjetski dan šale čiji istorijat nije sasvim poznat, a mnogi su skloni tumačenju da se ovaj praznik pojavio krajem srednjeg vijeka u Evropi kao “Dan svih luda” koji je bio opštenarodno veselje.

Sociolog Ratko Božović smatra da se smijemo malo i nedovoljno što govori da “nismo u dobrom mentalnom stanju”.

– Ako ne vidite nasmejane ljude onda ima razloga da budemo zabrinuti -ocijenio je za Tanjug Božović povodom Svjetskog dana šale.

Postoje mišljenja da korijeni Svjetskog dana šale dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umjeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. vijeku u Francuskoj, oko 1564. godine. Englezi smatraju da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu “Danom svih glupaka”.

Finci taj dan povezuju sa proljećnim podučavanjem djece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj.

U holandskom Ajndhovenu održava se svojevrsna tradicija nasamarivanja 1. aprila – novine se utrkuju da objave “ekskluzivne” vijesti, kao na primjer o dolasku nekih svjetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Nijemci 1. april smatraju danom kada se lako osjete nesrećnim, a svoje loše osjećanje manje vezuju za nasamarivanje, a više za predanje da se 1. aprila rodio apostol Juda, Hristov izdajnik, prenose mediji.

Muzej šala u San Dijegu objavio je spisak 10 najboljih prvoaprilskih šala u anglosaksonskoj štampi, a jedna od najsmješnijih ima veze sa politikom.

Ta šala odnosi se na američki državni radio koji je 1992. godine najavio novu kandidaturu Ričarda Niksona za predsjedničke izbore pod motom: “Nisam učinio ništa loše i neću to ponoviti”! Stručnjaci ističu da humor pomaže ljudima da se kroz smijeh opuste i bar na trenutak zaborave tešku svakodnevicu.

Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni Srbiju pa se često u medijima moglo naći ponešto što je iznenadilo čitaoce, a jedna od šala koja se najčešće spominje objavljena je 1964. godine u “Politici ekspres” i odnosila se na to da legendarni fudbaler Dragoslav Šekularac “prelazi” u “Partizan”.

(Srna)

PODIJELI