Dame teško dolaze do MINISTARSKE FOTELJE: Da li treba mijenjati omjer muškaraca i žena u Savjetu ministara BiH

0
317

Najmanje četiri žene treba da budu u ministarskim foteljama u Savjetu ministara BiH, umjesto dosadašnje prakse po kojoj su ta mjesta rezervisana uglavnom za muškarce.

Ovo je jedan od prijedloga koji se prošli mjesec našao na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali nije dobio potrebnu podršku poslanika, pa će se o njemu ponovo raspravljati sljedeće sedmice.

Temu su inicirale poslanice Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija koje su Predstavničkom domu uputile Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara kojim bi se regulisala ravnomjerna zastupljenost polova. Tačnije u ministarskim foteljama na nivou BiH bilo bi 60 odsto muškaraca i 40 odsto žena.

Zanimljivo je da su na prošloj sjednici prilikom glasanja protiv izmjena bile čak i neke poslanice, a da Baručija, koja je i jedan od predlagača tih izmjena, nije ni bila na toj sjednici.

Nakon što nije dobio potrebnu entitetsku većinu, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara upućen je Kolegiju Predstavničkog doma na naknadno usaglašavanje.

Kolegij, međutim, nije postigao saglasnost oko tog dokumentu, i on će se ponovo naći pred poslanicima na sjednici parlamenta 25. maja ove godine u drugom krugu glasanja.

Poslanica Mirjana Marinković Lepić rekla je ranije da je razočarana jer su protiv njenog prijedloga bile čak i neke koleginice poslanice.

FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA
FOTO: PARLAMENT.BA/RAS SRBIJA

– Da su one bile za, izmjene bi bile usvojene. Dakle, same žene rade protiv ravnopravnosti polova. Naravno da za ove izmjene treba da budu kolege poslanici, ali je poražavajuće da neke poslanice nisu svjesne da se i njima mogla desiti diskriminacija te da ne budu tu gdje jesu. Smatram da ovo pitanje mora uključivati žensku solidarnost koja će preći političke, nacionalne i vjerske okvire – istakla je ona.

Lepićeva je dodala da je navedeno glasanje na prošloj sjednici Predstavničkog doma očiti dokaz da postoje političke partije koje su otvoreno za političku diskriminaciju žena. Navela je da se to prevenstveno odnosi na HDZ BiH i SNSD čiji su poslanici bili protiv inicijative ili suzdržani.

Gdje je nestala ženska solidarnost?

Politička analitičarka Ivana Marić ističe da je pogrešno misliti da će se žene boriti više za neka ženska prava i ženske probleme u BiH od muškaraca.

– Do sada smo vidjeli da se muškarci mnogo jače bore za veća prava žena, a da u suštini imamo jedan mali procenat žena koje su svjesne šta to znači i koje se zaista bore za neka ženska prava. To su najvećim dijelom one koje su se i same morale izboriti za svoje funkcije i pozicije. Većina ostalih političarki je došlo na neku funkciju isključivo zato jer su lojalne vrhu stranke – ističe Marićeva.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Ona kaže da su poslanice, isto kao i njihove muške kolege, pretvorene u puke stranačke vojnike koji nemaju svoj stav niti volju, već su svedeni na „podizače ruku“.

– Nikada neće napraviti ništa što bi moglo ugroziti njihovu poziciju – ističe Marićeva.

SEDAM MINISTARKI

Usvajanjem izmjena Zakona o Savjetu ministara u toj instituciji uvijek bi morale biti najmanje četiri žene u ministarskim foteljama. Trenutno su dvije od ukupno devet ministarstava – Bisera Turković i Ankica Gudeljević. I u prethodnim sazivima Savjeta ministara BiH ministarske fotelje su uglavnom zauzimali muškarci. Do sada je kroz Savjet ministara prošlo tek sedam žena koje su obavljale funkcije ministarki.

/Srpskainfo/

PODIJELI