Dan D u Portsmutu, Tramp pročitao Ruzveltovu molitvu

0
418

Američki predsjednik Donald Tramp danas je, na komemoraciji povodom obilježavanja 75-ogodišnjice Dana D u Portsmutu, podsjetio na molitvu, koju je bivši predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt izrekao na radiju 6. juna 1944. godine.

Dok je u pozadini stajala slika Ruzvelta, Tramp je čitao molitvu, koju je 32. američki predsjednik izrekao u vrijeme kada su američke i savezničke snage prelazile Lamanš kako bi se iskrcale u Normandiji.

“Svemoćni Bože, naši sinovi, ponos naše nacije, ovog dana odlučno su krenuli u moćan poduhvat, borbu za očuvanje naše republike, naše vjere i naše civilizacije, kako bi oslobodili čovječanstvo patnje”, citirao je Tramp Ruzvelta.

Okupljene je podsjetio i da je Ruzvelt upozorio da bi neprijatelj mogao da odbije savezničke snage, ali je poručio da će se saveznici uvijek vraćati, navodi BBC.

“I znamo da će, zahvaljujući tvojoj milosti, i pravdenosti našeg cilja, naši sinovi trijumfovati. Neki se nikada neće vratiti. Te Oče prigrli, i primi herojske sluge u svoje kraljevstvo. I, o Gospode, daj nam vjere, vjere u tebe, vjere u naše sinove, vjere jednih u druge i vjere u naš zajednički pohod”, prenio je Tramp Ruzveltove riječi.

Svetski lideri okupili su se danas u Portsmutu, na jugu Velike Britanije, kako bi obilježili 75-ogodišnjicu najveće pomorske invazije u istoriji, takozvanog Dana D.

tanjug

PODIJELI