Dan nestalih i poginulih – UBRZATI PRONALAZAK 1.665 NESTALIH IZ SRPSKE

0
804

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da Srpska nastoji da bude ubrzan pronalazak 1.665 nestalih lica iz Srpske za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata.
“Proces traženja nestalih Srba u zastoju je od 2008. godine kada je taj proces sa entitetskih kancelarija za traženje nestalih prešao na Institut za nestala lica BiH, a iz političkih razloga se opstruiše dalja potraga”, istakao je Savanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je ocijenio da je Kancelarija za traženje nestalih lica Republike Srpske produktivno radila taj posao do 2008. godine kada je riješena sudbina 3.454 nestalih iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo nastoje preko Republičke organizacije porodica poginulih i Boračke organizacije Republike Srpske da se ubrza proces traženja nestalih iz Republike Srpske.

Savanović je podsjetio da je završetkom rata 1995. godine u Republici Srpskoj na evidenciji bilo 5.280 nestalih, od čega 2.735 civila i 2.515 vojnika.

On je najavio da će u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova sutra u Banjaluci biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Savanović je najavio i da će u organizaciji ovog odbora 18. septembra u Kozarskoj Dubici biti obilježena odbrana zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.

On je naveo da je tadašnji hrvatski vojni vrh sa Hrvatskom vojskom, HVO-om i Armijom BiH planirao operaciju protjerivanja Srba i sa prostora Republike Srpske, kao što je to urađeno u operaciji “Maestral” i “Oluja” sa Srbima iz Republike Srpske Krajine, ali da je zahvaljujući tadašnjem vojnom i političkom rukovodstvu Republike Srpske i jedinstvu srpskog naroda odbranjen zapadni dio Srpske.

Savanović je podsjetio da je u agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadno-krajiških opština, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica poginulo 138 lica, od čega 74 civila i 64 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović reko je da najveću odgovornost za zastoj u procesu traženja nestalih Srba snose Institut za nestala lica BiH i Međunarodna komisija za nestala lica.

Mitrović je rekao da će povodom obilježavanja Dana nestalih Republička organizacija uz pomoć Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica 15. i 16. septembra u Banjaluci organizovati naučno-stručni okrugli sto.

“Cilj okruglog stola je da kroz zbornik radova prvi put objedini sve podatke o stradalim Srbima – ubijenim, nestalim, logorašima, protjeranim i izbjeglih na prostoru bivše Jugoslavije”, istakao je Mitrović.

Predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da program obilježavanja Dana nestalih počinje 15. septembra u 9.30 časova služenjem parastosa poginulim i ubijenim borcima i civilima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Dunjić je rekao da je u 10.15 časova predviđeno polaganje vijenaca na spomeniku poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija, u 11.00 časova polaganje vijenaca na Spomen kosturnici na Novom groblju, obraćanje zvaničnika, a u 11.35 časova polaganje cvijeća na Spomeniku “12 beba” na Novom groblju u Banjaluci.

On je rekao da Program obilježavanja odbrane zapadnih granica Republike Srpske počinje 18. septembra u Kozarskoj Dubici u 9.00 časova arhijerejskom liturgijom u Hramu Svete Petke, a za 11.00 časova predviđeno je polaganje vijenaca na Spomen-krstu i obraćanje zvaničnika, dok je u 12.00 časova predviđen umjetnički program.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here