Dan Preda: Formirati vlast bez odgađanja, pa onda kandidatski status

0
427

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je da je neophodno da vlast na nivou BiH bude formirana bez odgađanja da bi BiH dobila kandidatski status.

– Vlasti moraju da nastave posao na EU reformama jer će zahtjev biti analiziran na osnovu primjene reformi. BiH mora da pokaže rezultate i to je osnovna stvar koja će odlučiti sljedeće korake i brzinu evrointegracija zemlje – rekao je Dan Preda.

Prema njegovom mišljenju, nastavak puta ka članstvu u EU zavisiće od budućih koraka u BiH, a ne toliko od podnesenih odgovora na Upitnik.

On smatra da predavanje dodatnih odgovora na Upitnik Evropskoj komisiji nije istorijski trenutak za BiH.

– Dobro je što je proces završen, ali ne mogu da ne primijetim veliko kašnjenje od pet mjeseci. Uz to, tu su i informacije da na neka od dodatnih pitanja nije odgovoreno. Sve u svemu ovo nije istorijski trenutak, ovo je tek finalizacija prvog koraka. A biće ih još mnogo dok BiH ne postane članica EU – rekao je Dan Preda za “Dojče vele”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik predao je juče u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

(Srna)

PODIJELI