Dan Republike Srpske obilježen u Prnjavoru

0
550

Dan Republike Srpske obilježen je danas parstosom i polaganjem vijenaca u spomen hramu na Vučijaku.

RS je svetinja u čije temelje su uklesana imena njenih najvecih sinova.

Srpska je stvarana u ratu, ali se i dalje brani u miru, poručeno je danas sa parastosa na Vučijaku.

Prnjavor je u proteklom odbranbeno otadžbinskom ratu u kome je RS i stvorena dao veliki broj boraca, a u temelje države njih  626  utkalo je svoje zivote.

„Želim svim građanima opštine Prnjavor da čestitam 30 godina od osnovanja Republike Srpske. Ovde na Vučijaku se prije svega okupio da položimo vijence i odamo postu ya sve one naše sugrađane koji su život dali za ono što mi sada imamo. To činimo da se ne zaboravi njihova žrtva i da pošaljemo poruku i kažemo da na ovim pprostorima više nikad ne treba da se problemi rešavaju na takav način, i da iz Republike Srpske uvjek trebaju biti riječi pomirenja, riječi razgvora, dogovora i da se na takav način trebaju dalje rešavati svi problemi koji se otvore”, rekao je načelnik opštine Darko Tomaš.

Tomaš je dodao da je RS stvorena u ratu ali da u miru svaki njen stanovnik treba doprinjeti jačanju kao nikada ne bi došal u pitanje.

Dan Republike Srpske već sedam  godina obilježava i udruženje 9. januar, koje čine mještani  sjevernog dijela opstine Prnjavor.

„Mi se trudimo da Dan Republike svaki dan obilježimo, onako kako nam mogućnosti dozvoljavaju. Imao određenu maršutu kuda prolazimo, položimo vijence u Šibovskoj, gradskom parku iovjde u Spomen hramu na Vučijaku”, rekao naj je Radenko Miladinović iz udruženja građana „9. Januar”.

Povodom dana RS predstavnici opštine, političkog i javnog života Prnjavora, položili su vijence za pripadnike VRS sa područija opštine Prnjavor  koji su živote dali za stvaranje Republike Srpske.

TV K3

Foto: A. Atić

PODIJELI